PalestinSemasa

Pelakon terkenal baca kertas pertuduhan pembunuhan beramai-ramai  yang dilakukan israel

Video pelakon terkenal dunia membaca dengan lantang kertas pertuduhan terhadap Israel berhubung dakwaan pembunuhan beramai-ramai di Gaza, semasa pendengaran awal kes yang difailkan oleh Afrika Selatan di Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ), telah mendapat ribuan tontonan di platform media sosial.

Pelakon siri TV “Crown,” Khalid Abdalla dan Tobias Menzies, dan pelakon siri TV “Game of Thrones,” Charles Dance, Carice van Houten dan Lena Headey adalah antara 29 pelakon yang dipaparkan dalam video yang diterbitkan di saluran YouTube “Pesta Kesusasteraan Palestin.”

Video tersebut juga telah ditonton ratusan ribu kali di X.

Selain itu, pelakon kelahiran Israel Adam Bakri dan pelakon Yahudi Wallace Shawn, serta pelakon Cynthia Nixon, yang menyertai mogok lapar menuntut gencatan senjata di Gaza di hadapan Rumah Putih, adalah antara mereka yang muncul di hadapan kamera. dan membacakan pertuduhan.

Israel kini menghadapi kes pembunuhan beramai-ramai yang dibawa ke mahkamah PBB oleh Afrika Selatan kerana serangannya di Gaza – yang disifatkan sebagai pelanggaran undang-undang antarabangsa oleh PBB. Tel Aviv, bagaimanapun, menafikan tuduhan pembunuhan beramai-ramai dengan mendakwa bahawa ia hanya cuba melindungi rakyatnya sendiri.

Israel telah melancarkan serangan tentera tanpa henti ke atas Gaza sejak 7 Oktober. Semasa serangan Israel, sekurang-kurangnya 25,000 rakyat Palestin telah terbunuh dan 61,504 lagi cedera, menurut pihak berkuasa Palestin. Majoriti mangsa adalah kanak-kanak dan wanita.

Menurut PBB, 85 peratus daripada penduduk Gaza sudah pun menjadi pelarian di tengah-tengah kekurangan makanan, air bersih dan ubat-ubatan yang teruk.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button