PalestinSemasa

Ketegangan diplomatik antara Mesir dan Israel semakin memuncak

Ketegangan diplomatik antara Mesir dan Israel semakin memuncak berikutan kenyataan kontroversi yang dibuat oleh seorang menteri Israel yang membabitkan Mesir dalam peristiwa 7 Oktober.

Kementerian Luar Mesir pada Isnin mengecam komen “memalukan” dan “tidak bertanggungjawab” oleh Menteri Kewangan sayap kanan Israel, Bezalel Smotrich yang mendakwa Kaherah mempunyai “tanggungjawab yang besar” terhadap serangan Hamas pada 7 Oktober.

Smotrich berkata semasa mesyuarat parti Zionisme bahawa “orang Mesir memikul tanggungjawab yang besar untuk 7 Oktober”, menurut penyiar awam Israel Kan.

Percubaan Israel untuk meluaskan konflik

Ketika wacana semakin sengit, didorong oleh kebimbangan konflik yang semakin meluas, percubaan Israel untuk meluaskan skop konfrontasi telah meningkatkan kebimbangan terhadap kestabilan rantau itu.

Perkembangan terbaru ini menggariskan keseimbangan kuasa yang rapuh dan kerumitan dinamik geopolitik di Timur Tengah.

Smotrich mendakwa bahawa “sebahagian besar bekalan persenjataan Hamas melalui Mesir”, yang berkongsi sempadan dengan Gaza walaupun Mesir telah menjadi pengantara utama dalam usaha menamatkan pertempuran.

Dalam satu kenyataan, jurucakap kementerian luar Mesir Ahmed Abu Zeid berkata adalah “malang dan memalukan” bagi menteri Israel untuk “terus mengeluarkan kenyataan yang tidak bertanggungjawab dan menghasut”.

“Mesir mengawal sepenuhnya wilayahnya, dan tidak membenarkan mana-mana pihak melibatkan nama Mesir dalam percubaan untuk membenarkan kelemahannya sendiri,” katanya.

“Rasa lapar untuk membunuh”

Serangan Israel telah mendorong lebih separuh daripada 2.4 juta penduduk Gaza yang terkepung di dalam kem khemah yang luas di Rafah, di sempadan Mesir.

Israel telah mula memberi tumpuan kepada Rafah sebagai sasaran terbaharunya. Serangan Israel ke atas bandar itu semalaman, membunuh kira-kira 100 orang.

Menurut rangkaian Berita Al-Qahera Mesir, Kaherah “mengikut rapat keadaan” di Rafah, dan “bersedia untuk menangani setiap senario”.

Jurucakap kementerian luar berkata kenyataan Smotrich mencerminkan “kelaparan yang melampau untuk membunuh dan memusnahkan serta mensabotaj sebarang percubaan untuk membendung krisis di Semenanjung Gaza”.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button