Semasa

“Kita sudah hampir ke peringkat pembukaan sempadan” -KKM

KUALA LUMPUR : Kementerian Kesihatan masih mempertimbangkan untuk mewujudkan tahap ambang bagi membolehkan fleksibiliti yang lebih besar, seperti pembukaan sektor ekonomi dan sempadan negara.

Menteri, Khairy Jamaluddin Abu Bakar,  berkata, pelbagai perkara sedang diperhalusi menerusi perbincangan di peringkat kementerian.

Bagi menjamin tahap perlindungan yang lebih lengkap terhadap jangkitan Covid-19, tambah beliau, liputan dos penggalak dan penyampaian vaksin kepada anak muda adalah antara nilai ambang yang diambil kira.

“Apa nilai ambang yang kita rasa selesa ini akan kemudian disyorkan kepada jawatankuasa kuartet. Saya ada idea dalam pemikiran, tetapi tidak boleh dedahkan lagi.

“Kita sudah hampir ke peringkat itu (pembukaan lebih banyak sektor, kelonggaran dan pembukaan sempadan). Namun, saya nak lihat sikit lagi perkembangan dalam liputan dos penggalak dan PICKids (Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan Kanak-Kanak).

“Saya menyeru orang ramai untuk mengambil sedikit galakan untuk kita membuka sempadan negara dan mencadangkan agar lebih fleksibiliti ditawarkan,” katanya semasa sidang akhbar yang diadakan hari ini di Hospital Tunku Azizah.

Potensi melanjutkan tempoh operasi restoran dan lokasi komersial, seperti yang dilakukan sebelum wabak Covid-19, adalah salah satu kelonggaran yang sedang dikaji, menurut Khairy.

Bagi mengurangkan kemungkinan jangkitan Covid-19,  keperluan memakai pelitup muka, menjaga penjarakan fizikal dan menjaga kebersihan diri akan terus dikuatkuasakan.

“Pembukaan ekonomi dan kelonggaran di Malaysia tidak akan dibuat secara mendadak. Sebaliknya kita menggunakan pendekatan yang lebih bersasar, diselaras dan berkadar.

“Walaupun kadar vaksinasi kita antara yang tertinggi di dunia, tetapi kita perlu ambil sikap berhati-hati dengan membuka sempadan dan memberi kelonggaran secara berperingkat,” katanya.

-AGENSI

Related Articles

Back to top button