Semasa

Ribut taufan melanda Mauritius

PORT LOUIS : Beribu-ribu isi rumah di Mauritius terputus bekalan elektrik akibat ribut yang melanda negara itu di Lautan Hindi semalam, namun tidak mengalami kemusnahan teruk.

Siklon tropika Batsirai merupakan tarikan pelancong melepasi pada jarak 130 kilometer (km), membawa hujan lebat dan tiupan 120 kilometer per jam.

Pada 151 km/j, taufan terpantas direkodkan berhampiran Port Louis.

Wilayah Perancis di Lautan India, La Reunion yang terletak kira-kira 230 km di barat daya Mauritius, berada dalam keadaan berjaga-jaga dan penduduk diingatkan kekal berada dalam rumah apabila taufan dijangka bergerak laju semalaman melepasi pantainya.

Di Mauritius, sebagai contoh, rutin harian terhenti apabila pengangkutan awam tidak beroperasi, begitu juga dengan perniagaan dan bank, serta kapal terbang dan pengangkutan air.

Menurut lembaga tenaga tempatan, angin kencang menumbangkan pokok dan melanda talian elektrik, memutuskan bekalan elektrik kepada sekurang-kurangnya 7,500 kediaman.

Walaupun pembinaan kemudahan itu hanya rosak sedikit, rangkaian telefon turut terjejas.

“Nasib baik taufan itu tidak melalui terus ke pulau itu seperti dibimbangi. Ia melepasi beberapa jarak dari pulau itu dan tidak mengakibatkan kerosakan besar,” kata Perdana Menteri, Pravind Kumar Jugnauth menerusi makluman di stesen televisyen nasional.

“Kami akan melakukan yang terbaik untuk memulihkan keadaan secepat mungkin,” katanya.

Pembukaan semula sekolah itu, yang telah ditangguhkan sejak November berikutan kemunculan varian Covid-19 baharu yang dipanggil Omicron, tidak berjalan seperti yang dirancang.

“Semua nasihat taufan (amaran) akan ditarik balik sekitar 10 malam (18 GMT),” kata perkhidmatan cuaca dalam satu kenyataan.

Pada 2007, dua orang terbunuh di Mauritius dan sembilan lagi cedera di Reunion, ketika taufan membadai kepulauan itu

-AGENSI

Related Articles

Back to top button