DuniaSemasa
Trending

Korban Gempa Turkiye-Syria meningkat ke 1500!

KAHRAMANMARAS: Lebih 1,500 orang terkorban dan ribuan lagi cedera di beberapa daerah di selatan Turkiye dan Utara Syria, selepas gempa bumi paling kuat dalam tempoh beberapa dekad melanda wilayah itu awal Isnin.

Anggota masyarakat antarabangsa, termasuk NATO dan EU, telah menawarkan bantuan kepada kerajaan Turkiye berikutan bencana itu, ketika pasukan penyelamat bergegas mencari mangsa yang terselamat dalam runtuhan bangunan yang tumbang.

Berikut adalah perkembangan terkini:

Angka kematian yang memusnahkan: Sekurang-kurangnya 1,504 orang telah meninggal dunia di kedua-dua negara. Kira-kira 5,385 orang cedera di Turkiye, menurut Presiden Recep Tayyip Erdoğan. Agensi berita negara Syria SANA melaporkan, 1,089 kecederaan di sana, manakala kumpulan ‘The White Helmets’ melaporkan sekurang-kurangnya 419 kecederaan di kawasan yang dikawal pembangkang di Syria.

Gempa susulan besar: Gempa susulan besar berukuran 7.5 magnitud melanda Turki pada 1:24 tengah hari. waktu tempatan (5:24 a.m. ET), menurut Kajian Geologi Amerika Syarikat (USGS). Ia adalah yang terbesar daripada lebih 30 gegaran susulan yang berlaku setakat ini.

Pelarian terjejas: Beratus-ratus ribu pelarian Syria, kehilangan tempat tinggal akibat perang saudara di negara asal mereka, menetap di wilayah Turki yang paling teruk terjejas.

Pemimpin dunia menawarkan bantuan: Azerbaijan akan menghantar pasukan mencari dan menyelamat seramai 370 orang dan bahan bantuan ke Turki, manakala Belanda berkata ia akan menghantar 15 metrik tan peralatan mencari dan menyelamat. Agensi bantuan teknikal Jerman THW juga berkata sedang bersiap sedia untuk mengerahkan bantuan ke rantau itu.

Keadaan cuaca yang mencabar: Dengan sistem cuaca sejuk dan basah yang bergerak di rantau ini, keadaan buruk berkemungkinan memberi kesan kepada usaha menyelamat dan pemulihan pasca gempa di selatan Turki dan utara Syria pada Isnin, menurut pakar meteorologi CNN.

Berikut adalah angka kematian mengikut kawasan, seperti yang disediakan oleh Pusat Perkhidmatan Kecemasan Pihak Berkuasa Pengurusan Bencana & Kecemasan Turkiye (AFAD) dalam satu kenyataan:

Kahramanmaraş: 191 korban

Gaziantep: 200 korban

Şanlıurfa: 27 korban

Diyarbakır: 41 korban

Adana: 43 korban

Adıyaman: 20 korban

Osmaniye: 131 korban

Hatay: 250 korban

Kilis: 13 korban

Malatya: 98 korban

Angka-angka ini adalah berdasarkan maklumat pertama yang diterima daripada SAKOM (Pusat Penyelarasan Kecemasan & Krisis Kementerian Turki) menurut AFAD.

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button