DuniaSemasa

Perancis rancang haramkan vape pakai buang

Paris – Perdana Menteri Élisabeth Borne berkata langkah itu adalah sebahagian daripada rancangan anti-merokok baharu yang dirangka oleh kerajaan. Ia sepatutnya berkuat kuasa menjelang akhir tahun.

Beberapa negara lain di Eropah, termasuk Jerman, Belgium dan Ireland, telah mengumumkan larangan serupa. UK juga dikatakan sedang mempertimbangkan larangan yang sama.

Vape pakai buang di Perancis berharga sekitar €9 (£7.70) – lebih murah daripada sebungkus rokok 20 batang.  Ia menawarkan sekitar 600 sedutan – bersamaan kasar dengan 40 batang rokok.

Tetapi Akademi Perubatan Kebangsaan Perancis menyifatkan ia sebagai “perangkap licik untuk kanak-kanak dan remaja”.

Menurut Elisabeth Borne, “Ia mencipta refleks, gerak isyarat, yang kanak-kanak terbiasa, dan kemudian akhirnya tertarik kepada tembakau.”

Kempen mendakwa pengeluar – kebanyakannya berpangkalan di China – sengaja menyasarkan remaja, menggunakan warna-warna cerah dan pelbagai perisa yang manis, contohnya marshmallow, coklat dan hazelnut, tembikai dan gula-gula ais.

Menurut Alliance Against Tobacco (ACT), 13% daripada kanak-kanak berumur 13-16 tahun telah mencuba vape sekurang-kurangnya sekali. Kebanyakan mereka bermula sekitar umur 11 atau 12 tahun.

“[Larangan] adalah kemenangan besar bagi masyarakat awam. Vape pakai buang ini bertindak sebagai pintu masuk kepada merokok untuk golongan muda,” kata presiden ACT Loïc Josseran.

“Ia telah menjadi wabak. Sungguh mengerikan bagaimana industri tembakau telah berusaha untuk memerangkap kanak-kanak.”

Sam, seorang budak sekolah Paris berusia 16 tahun, berkata dia mula menghisap vape pakai buang dua tahun lalu, selepas pertama kali dijual di Perancis.

“Mereka banyak bercakap mengenainya di TikTok. Ia seperti trend. Dan saya fikir, ya mengapa tidak?

“Ia berwarna-warni, dan dalam fikiran saya ia tidak berbahaya seperti tembakau. Saya suka anggur ais dan aprikot. Saya rasa jika larangan itu diteruskan, saya akan mula membeli vape biasa.”

Kempen juga telah menekankan kerosakan ekologi yang disebabkan oleh vape pakai buang. Di UK, kajian tahun lepas oleh organisasi alam sekitar

Vape pakai buang diperbuat daripada plastik dan mengandungi bateri tidak boleh tanggal dengan kira-kira 0.15 gram litium, serta garam nikotin dan kesan logam berat.

SUMBER – BBC

 

Related Articles

Back to top button