PalestinSemasa

Laluan Rafah – Gaza terganggu akibat serangan udara israel

Operasi di persimpangan Rafah di sempadan antara Semenanjung Gaza dan Mesir telah terganggu buat sementara waktu berikutan pengeboman Israel ke kawasan Palestin yang dikepung.

Agensi berita Reuters melaporkan bahawa satu-satunya titik persimpangan antara Mesir dan Gaza ditutup sebahagiannya pada hari Isnin, memetik tiga pegawai keselamatan Mesir dan seorang saksi.

Reuters melaporkan bahawa dua sumber berkata lintasan itu telah dibuka semula sepenuhnya dengan dua yang lain mengatakan ia hanya dibuka semula untuk kes kemanusiaan. 

Laporan itu diterima ketika Israel melakukan pengeboman tanpa henti di Semenanjung Gaza yang padat, di mana 2.3 juta penduduknya bersiap sedia untuk menerima serangan Israel. Israel telah menyekat Gaza sejak 2007, menyebabkan penduduk Palestin yang tinggal di sana tiada tempat untuk melarikan diri.

Terdahulu pada hari Isnin, Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant mengumumkan “pengepungan sepenuhnya” Gaza, memutuskan akses kepada air, elektrik, makanan dan bahan api. Ketua Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Antonio Guterres berkata beliau “sangat tertekan” dengan pengumuman itu.

“Walaupun saya mengiktiraf kebimbangan keselamatan Israel, saya juga mengingatkan Israel bahawa operasi ketenteraan mesti dijalankan mengikut undang-undang kemanusiaan antarabangsa,” kata Guterres.

Pengeboman Israel yang berterusan berikutan  serangan kilat mengejut oleh sayap bersenjata kumpulan Palestin Hamas, yang mentadbir Semenanjung Gaza. Kementerian Kesihatan Gaza telah melaporkan bahawa 687 rakyat Palestin telah terbunuh dalam serangan udara Israel dengan 3,276 cedera sejak Sabtu.

Bulan Sabit Merah telah menyampaikan beberapa bantuan perubatan ke Gaza melalui persimpangan Rafah.

Reuters melaporkan bahawa pihak berkuasa Mesir telah meminta Israel untuk mengelak daripada mensasarkan kawasan sempadan dan mewujudkan koridor selamat untuk orang awam, memetik dua sumber keselamatan.

Jurucakap Kementerian Kesihatan Gaza berkata pada hari Isnin bahawa serangan Israel telah menyasarkan hospital dan kru perubatan dan menggesa laluan dibuka untuk membolehkan penghantaran bekalan perubatan.

“Kami meminta koridor [kemanusiaan] dibuka untuk membolehkan bekalan perubatan sampai ke hospital di Semenanjung Gaza,” kata jurucakap itu sambil memberi amaran bahawa keadaan di kemudahan perubatan Gaza adalah kritikal.

SUMBER : AL JAZEERA , REUTERS

 

Related Articles

Back to top button