PalestinSemasa

Syarikat-syarikat penerbangan utama tangguh penerbangan ke israel

Syarikat penerbangan antarabangsa terkemuka telah menggantung atau mengurangkan penerbangan ke ibu kota Israel Tel Aviv di tengah-tengah konflik dengan Hamas dan serangan yang semakin meningkat ke atas Gaza.

Kira-kira separuh daripada semua penerbangan yang dijadualkan di lapangan terbang tidak beroperasi pada hari Ahad dan satu pertiga telah dibatalkan pada petang Isnin.

American Airlines, Air Canada, Air France, Delta Air Lines, Egypt Air, Emirates, Finnair Finland, KLM syarikat penerbangan Belanda, Lufthansa Jerman, Norwegian Air, TAP Portugal, syarikat penerbangan Poland LOT, Ryanair dan United Airlines adalah antara yang menggantung atau mengurangkan penerbangan ke Lapangan terbang Ben Gurion di Tel Aviv.

Rusia mengharamkan penerbangan malam ke israel dan pengawal selia termasuk Pihak Berkuasa Penerbangan Persekutuan AS, Agensi Keselamatan Penerbangan Kesatuan Eropah dan pihak berkuasa penerbangan Israel menggesa syarikat penerbangan supaya berhati-hati di ruang udara Israel tetapi berhenti daripada menggantung penerbangan.

Rusia berkata ia telah menyekat penerbangan daripada pergi ke Israel sebelum 09:00 GMT kerana apa yang dipanggil “situasi politik dan ketenteraan yang tidak stabil” dan menasihatkan syarikat penerbangan untuk terus memantau risiko pada waktu siang.

Pihak berkuasa penerbangan awam Israel berkata syarikat penerbangan harus “menyemak maklumat keselamatan dan ancaman semasa” dan telah menukar beberapa laluan trafik udara. Pihak berkuasa menyatakan bahawa kelewatan harus dijangka dan menasihatkan syarikat penerbangan yang terbang ke Israel untuk membawa bahan api tambahan sebagai langkah berjaga-jaga.

British Airways berkata ia merancang untuk meneruskan operasi penerbangan ke Israel “dalam beberapa hari akan datang dengan masa berlepas yang diselaraskan”.

Virgin Atlantic berkata ia akan terus menjalankan beberapa penerbangan tetapi pelanggan boleh menempah semula atau meminta bayaran balik untuk tiket mereka.

EasyJet United Kingdom menghentikan penerbangan ke Tel Aviv pada hari Ahad dan Isnin, dan syarikat penerbangan tambang murah Hungary Wizz Air membatalkan penerbangan ke dan dari Tel Aviv sehingga diberitahu kelak. Syarikat penerbangan lain yang menggantung penerbangan termasuk Aegean, Swiss dan Austrian Airlines.

Syarikat penerbangan dari China, Hong Kong dan Korea Selatan turut membatalkan penerbangan ke Tel Aviv.

Syarikat penerbangan utama Hong Kong, Cathay Pacific Airways, berkata “memandangkan situasi terkini di Israel”, ia membatalkan penerbangan Tel Avivnya yang dijadualkan pada Selasa dan Khamis.

“Keselamatan penumpang dan anak kapal kami adalah keutamaan kami. Kami akan terus memantau keadaan dengan sangat teliti,” kata syarikat penerbangan itu di laman webnya, sambil menambah ia akan menyediakan kemas kini di laman web itu.

Syarikat penerbangan nasional Israel El Al berkata bahawa ia mengekalkan penerbangan Tel Avivnya buat masa ini, “mengikut arahan pasukan keselamatan Israel”, dengan semua penerbangan kini hanya berlepas dari Terminal Tiga di lapangan terbang Ben Gurion .

SUMBER : AGENSI BERITA

 

Related Articles

Back to top button