PalestinSemasa

‘Tiada makanan, tiada air, tiada elektrik’: Israel umum kepungan penuh ke atas Gaza

Israel telah mengumumkan “pengepungan sepenuhnya” ke atas Gaza Palestin di tengah-tengah pertempuran yang semakin sengit dengan pejuang Hamas Palestin.

“Saya telah mengarahkan pengepungan sepenuhnya ke Gaza,” kata Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant selepas sesi penilaian tentera, menurut laman web berita Times of Israel.

“Tidak akan ada elektrik, tiada makanan, tiada bahan api, semuanya ditutup (ke Gaza),” tambah Gallant.

Menteri Tenaga Israel Katz secara berasingan mengarahkan “untuk segera memotong bekalan air ke Gaza”, kata jurucakapnya dalam satu kenyataan.

Arahan Katz datang sejurus selepas perintah Gallant untuk “pengepungan sepenuhnya” ke atas Gaza, yang menerima kira-kira 10 peratus airnya dari Israel.

Pada awal hari Isnin, tentera Israel mengesahkan bahawa ia telah menyerang lebih 500 sasaran di Gaza  dan mendakwa sasaran  mereka adalah Hamas dan Jihad Islam.

Kumpulan pejuang yang berpangkalan di Gaza, Hamas melancarkan Operasi Taufan Al Aqsa terhadap Israel pada awal Sabtu, dengan melancarkan serangan roket. Ia berkata serangan mengejut itu adalah sebagai tindak balas kepada penyerbuan Masjid Al Aqsa di Baitulmaqdis Timur yang dijajah dan peningkatan keganasan peneroka haram israel.

Sebagai tindakan balas, tentera Israel melancarkan Operasi Pedang Besi terhadap Hamas di Semenanjung Gaza, membunuh 493 rakyat Palestin dan mencederakan sekurang-kurangnya 2,751 yang lain.

Sekurang-kurangnya 700 warga Israel terbunuh dan lebih 2,300 lagi cedera dalam pertempuran itu, menurut Kementerian Kesihatan Israel.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

Related Articles

Back to top button