PalestinSemasa

Lebih 1 juta orang di Gaza berdepan ‘kematian, kebuluran’ menjelang pertengahan Julai: PBB

Lebih 1 juta orang, hampir separuh daripada penduduk Palestin di Gaza, dijangka akan menghadapi kematian dan kebuluran menjelang pertengahan Julai, kata Pertubuhan Makanan dan Pertanian (FAO) PBB.

Dalam laporan yang dipanggil Hunger Hotspots Report: Kebuluran menjulang di Gaza manakala risiko kebuluran berterusan di Sudan, Haiti, Mali dan Sudan Selatan, FAO menunjukkan bahaya yang dibawa oleh perang israel ke Gaza.

“Konflik yang berterusan di Palestin dijangka akan memburukkan lagi tahap kebuluran akut yang sudah melanda, dengan kelapara dan kematian sudah berlaku, di samping jumlah kematian yang belum pernah berlaku sebelum ini, kemusnahan yang meluas dan pemindahan hampir keseluruhan penduduk Semenanjung Gaza – laporan itu memberi amaran, “kata FAO.

“Pada pertengahan Mac 2024, kebuluran dijangka berlaku pada akhir Mei di dua daerah utara Gaza, melainkan perang berakhir, akses penuh diberikan kepada agensi kemanusiaan, dan perkhidmatan penting dipulihkan,” katanya.

Agensi itu memberi amaran: “Lebih satu juta orang – separuh penduduk Gaza – dijangka menghadapi kematian dan kebuluran (IPC Fasa 5) menjelang pertengahan Julai.”

Laporan itu juga memberi amaran tentang akibat serantau yang lebih luas daripada krisis itu, yang boleh memburukkan lagi cabaran keselamatan makanan sedia ada di Lubnan dan Syria.

israel meneruskan serangan kejamnya ke atas Gaza sejak 7 Oktober 2023 walaupun resolusi Majlis Keselamatan PBB menuntut gencatan senjata segera.

Lebih 36,500 rakyat Palestin telah terbunuh sejak itu di Gaza, sebahagian besarnya adalah wanita dan kanak-kanak, dan hampir 83,000 lagi cedera, menurut pihak berkuasa kesihatan tempatan.

Hampir lapan bulan selepas perang israel, kawasan Gaza yang luas runtuh di tengah-tengah sekatan makanan, air bersih dan ubat-ubatan yang melumpuhkan.

israel dituduh melakukan pembunuhan beramai-ramai di Mahkamah Keadilan Antarabangsa, yang dalam keputusan terbarunya telah mengarahkan Tel Aviv menghentikan serta-merta operasinya di bandar selatan Rafah, di mana lebih sejuta rakyat Palestin telah mencari perlindungan daripada perang sebelum ia diserang pada Mei. 6.

SUMBER: AA

 

Related Articles

Back to top button