PalestinSemasa

Pengisytiharan Haji Kuala Lumpur

Bertempat di Kuala Lumpur, para peserta Forum Haji dan Manifestasi Perpaduan Ummah dan Pembebasan Palestin, telah membuat satu pengisytiharan  yang dinamakan Pengisytiharan Haji Kuala Lumpur.

Pengisytiharan itu mengandungi 14 kenyataan iaitu: 

 1. Memahami bahawa Haji adalah panggilan untuk tunduk sepenuhnya kepada Allah dalam merealisasikan perintah untuk berpegang teguh kepada agamanya dan merangkul makna Islam yang menyeluruh dalam Perpaduan seperti yang dinyatakan dalam al-Quran:

“Wahai orang-orang yang beriman, masuklah kamu ke dalam Islam secara keseluruhannya dan janganlah kamu mengikuti langkah-langkah syaitan. Sesungguhnya syaitan itu musuh yang nyata bagimu.” (Surah Al-Baqarah: 208)

 1. Menyedari bahawa keadaan ummah dalam hak untuk memerintah sendiri dan maruahnya adalah kerana perpecahan yang telah melanda ummah oleh pemimpin dan organisasi berkepentingan yang berusaha untuk melemahkan perpaduan ummah. Sektarianisme adalah faktor utama yang menyemai benih perpecahan ummah.
 2. Menegaskan semula bahawa Haji melambangkan Perpaduan ummah dalam segala maknanya dan mengulangi untuk berdiri teguh dan tidak berkompromi terhadap ketidakadilan dan pemerintahan zalim oleh musuh sebenar Islam.
 3. Dengan Perpaduan sebagai kekuatan utama ummah dalam menghadapi agenda zionis dengan kekuatan hegemonik barat yang bersekongkol, ummah mesti digerakkan untuk membebaskan Palestin dari penjajahan dan kolonisasi tanah Palestin yang berdekad-dekad.
 4. Kami menolak usaha untuk tunduk kepada kekuatan zionis, yang dipromosikan oleh AS, dalam mengiktiraf dan menormalkan dengan negara pengganas haram Israel, dengan itu menetralkan perjuangan yang sah untuk pembebasan Palestin.
 5. Kami menyeru semua Hujjaj yang kini berkumpul di Tanah Suci Baitul Haram untuk menyuarakan keprihatinan mereka terhadap isu penjajahan Baitul Maqdis dan Masjid Al Aqsa As Sharif oleh kekuatan zionis Israel yang merampas.
 6. Kami mengecam kuasa imperialis Barat, terutama AS dan UK, atas sokongan penuh mereka yang berterusan kepada Israel dalam membenarkan tindakan pembunuhan beramai-ramai.
 7. Kami menyeru semua negara Muslim untuk bertindak dengan sepenuh tenaga untuk menekan AS dan  sekutunya agar menghentikan Israel daripada meneruskan jenayah pembunuhan beramai-ramai di Gaza dan penempatan haram di Tebing Barat. Kami membantah sekeras-kerasnya pencerobohan dan serangan ganas di dalam dan sekitar masjid Al Aqsa.
 1. Kami menuntut negara-negara Muslim untuk menghentikan sebarang urusan yang menormalkan hubungan dengan Israel dan menentang pemimpin-pemimpin yang mengkhianati amanah ummah untuk mempertahankan Islam dan menuntut kembali hak-hak rakyat Palestin yang tertindas.
 2. Kami menyeru para jemaah Haji, perhimpunan tahunan umat Islam di seluruh dunia, agar tahun ini menjadi pengisytiharan kuat kebangkitan ummah untuk menghancurkan penjajahan Palestin dan mengakhiri rejim zalim Israel.
 3. Kami menggesa setiap Muslim dan organisasi Islam di semua negara serta lebih daripada 4.5 juta masjid di dunia untuk bangkit menentang perampas negara-negara Muslim.
 4. Kami menyeru semua Hujjaj untuk berkomitmen kepada seruan al-Quran:

ۚ إِنْ أُرِيدُ إِلَّا ٱلْإِصْلَـٰحَ مَا ٱسْتَطَعْتُ ۚ وَمَا تُوْفِيقِىٓ إِلَّا بِٱللَّهِ ۚ عَلَيْهِ تَوَكَّلْتُ وَإِلَيْهِ أُنِيبُ

“Aku hanya bertujuan untuk melakukan perbaikan semampu saya. Kejayaan saya hanya datang daripada Allah. Kepadanya aku bertawakal dan kepada-Nya aku kembali.” (Surah Hud: 88)

 1. Kami mencadangkan satu mesyuarat antarabangsa mengenai Haji dan Manifestasi Perpaduan Ummah untuk mengukuhkan komitmen setiap negara Muslim bagi memperjuangkan dan memperkuatkan hak-hak sah dalam perjuangan untuk kebebasan Palestin dan semua ummah yang tertindas.
 2. Kami menuntut pelan tindakan konkrit daripada semua negara Muslim untuk melaksanakan langkah-langkah berkesan dalam bergabung tenaga dengan semua gerakan keadilan dan keamanan dunia bagi menghadapi cabaran agenda zionis dalam setiap forum antarabangsa.

Antara yang hadir pada forum tersebut ialah, Mohd Azmi Abdul Hamid, Presiden MAPIM yang juga menjadi Penyelaras Tindakan Haji Bersama untuk Perpaduan Ummah bagi Pembebasan Palestin.

Hojjatul Islam Dr. Ali Komsari (Presiden Institut Pengumpulan dan Penerbitan Karya Imam Khomeini), Dato’ Seri Syekh Ahmad Awang (Pengerusi Perikatan Masjid Dunia untuk Pertahanan Al Aqsa), Dato’ Wira Syekh Dr. Abdul Ghani Samsudin (Pengerusi Sekretariat Perhimpunan Ulama Asia), Mohideen Abdul Kader (Pengerusi Warga Antarabangsa), dan Syed Syekh Al Attas (Presiden SEJAGAT)

 

Related Articles

Back to top button