Semasa

Kehadiran tentera AS di Timur Tengah tingkat risiko perang : Rusia

Pengukuhan kehadiran tentera Amerika Syarikat di Timur Tengah berisiko meningkatkan konflik antara Israel dan Hamas, kata Menteri Luar Rusia Sergey Lavrov.

Bercakap mengenai penempatan kapal perang AS ke rantau itu semasa mesyuarat di Tehran pada hari Isnin, Lavrov berkata, “Semakin banyak negara mengambil langkah proaktif seperti ini, semakin besar risiko dan bahaya peningkatan konflik.”

Beliau juga berkata Amerika Syarikat sudah menjadi antara negara yang paling banyak campur tangan sejak serangan 7 Oktober dan tindak balas seterusnya oleh tentera Israel ke atas Gaza.

Tetapi Lavrov mengakui bahawa usaha oleh Washington dan juga Kesatuan Eropah adalah perlu untuk mendapatkan penyelesaian diplomatik bagi peperangan ini.

“Kita perlu bertindak atas dasar potensi bersama negara-negara di rantau ini, dan sukar untuk dilakukan tanpa mereka,” katanya.

Lavrov berada di Tehran untuk berbincang dengan rakan serantau berhubung konflik antara Armenia dan Azerbaijan.

Beliau berkata peserta juga telah membincangkan konflik Israel-Palestin, di mana mereka mempunyai “kedudukan yang sangat serupa”.

“Rusia tidak menerima sebarang manifestasi keganasan yang melanggar undang-undang kemanusiaan antarabangsa, termasuk penggunaan kekerasan secara sembarangan,” katanya.

Putin memanggil ‘akses tanpa halangan’ untuk bantuan kemanusiaan Gaza

Sementara itu, Presiden Rusia Vladimir Putin telah menggesa akses bagi bantuan kemanusiaan untuk memasuki Gaza Palestin, dalam panggilan telefon dengan rakan sejawatannya dari Brazil Luiz Inacio Lula da Silva, kata Kremlin.

Kedua-dua pemimpin itu menyuarakan kebimbangan serius tentang peningkatan jumlah korban awam dan menekankan kepentingan asas gencatan senjata awal, pemindahan warga asing dari Gaza dan memastikan akses tanpa halangan ke kawasan tersebut untuk bantuan kemanusiaan.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu berkata Gaza memerlukan kira-kira 100 trak bantuan sehari untuk memenuhi keperluan 2.4 juta penduduknya, hampir separuh daripada mereka telah kehilangan tempat tinggal akibat pengeboman Israel sebagai tindak balas kepada serangan 7 Oktober.

Kira-kira sedozen trak bantuan — konvoi ketiga dalam tiga hari — tiba di Gaza pada hari Isnin melalui persimpangan Rafah dengan Mesir.

Amerika Syarikat telah berikrar untuk memastikan “pengaliran berterusan” barangan bantuan ke Gaza, di mana Israel telah memotong bekalan air serta makanan, kuasa dan bahan api.

 

SUMBER: AFP

 

Related Articles

Back to top button