SemasaSyria

Lima juta rakyat Syria mungkin kehilangan tempat tinggal selepas gempa bumi

JABLEH : Lebih lima juta rakyat Syria mungkin kehilangan tempat tinggal selepas gempa bumi dahsyat Isnin lalu yang melanda negara itu dan jirannya Turkiye, menurut seorang pegawai Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

“Sebanyak 5.3 juta orang di Syria mungkin kehilangan tempat tinggal akibat gempa bumi,” kata Sivanka Dhanapala, wakil Pesuruhjaya Tinggi PBB bagi Pelarian (UNHCR) Syria pada Jumaat.

“Itu adalah jumlah yang besar dan datang kepada populasi yang sudah mengalami perpindahan besar-besaran.”

“Bagi Syria, ini adalah krisis dalam krisis,” tambahnya, “Kami mengalami kejutan ekonomi, COVID dan kini berada pada musim sejuk, dengan ribut salji melanda kawasan yang terjejas.”

Mangsa yang terselamat daripada gempa bumi berukuran 7.8 dan 7.6 magnitud telah berpusu-pusu ke kem-kem yang disediakan untuk mereka yang kehilangan tempat tinggal akibat peperangan selama hampir 12 tahun dari bahagian lain di Syria.

Kira-kira 25,000 orang telah terkorban di seluruh Turkiye dan Syria kerana gempa itu serta lebih 3,300 daripada mereka merupakan penduduk Syria.

MISI BANTUAN KECEMASAN GEMPA TURKIYE – SYRIA

Bagi anda yang ingin turut serta dalam Misi Bantuan Kecemasan Gempa Turkiye – Syria, boleh terus menyalurkan sumbangan menerusi

Tabung Kemanusiaan MAPIM

Akaun Maybank  : 5622 6354 0066

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

Ikuti update terkini
https://t.me/MapimMalaysia

Related Articles

Back to top button