PalestinSemasa

Majlis Keselamatan akhirnya tuntut gencatan senjata Gaza selepas AS tidak mengundi

Selepas lebih lima bulan berperang, Majlis Keselamatan PBB buat pertama kalinya menuntut gencatan senjata segera selepas Amerika Syarikat, sekutu Israel yang memveto draf sebelumnya, berkecuali.

Mendapat tepukan luar biasa dalam Majlis Keselamatan yang sering tenang, kesemua 14 anggota lain mengundi menyokong resolusi itu pada hari Isnin, yang “menuntut gencatan senjata segera”.

Resolusi itu menggesa “gencatan senjata segera untuk bulan Ramadan yang dihormati oleh semua pihak yang membawa kepada gencatan senjata yang berkekalan.”

Ia juga menuntut “pembebasan segera dan tanpa syarat semua tebusan, serta memastikan akses kemanusiaan untuk menangani keperluan perubatan dan kemanusiaan mereka yang lain.”

Teks rasmi itu berkata pihak-pihak harus mematuhi kewajiban mereka di bawah undang-undang antarabangsa berhubung dengan semua orang yang mereka tahan.

Resolusi yang berjaya telah digubal sebahagiannya oleh Algeria, anggota semasa blok Arab itu dalam Majlis Keselamatan, dengan pelbagai negara termasuk Slovenia dan Switzerland.

Perubahan nada

Amerika Syarikat telah memveto tawaran sebelum ini untuk gencatan senjata tetapi telah menunjukkan kekecewaan yang semakin meningkat terhadap Israel, termasuk rancangannya untuk memperluaskan serangan ketenteraannya ke bandar Rafah di selatan yang padat.

Perubahan nada terhadap sekutu Timur Tengahnya dilihat pada hari Jumaat, apabila Amerika Syarikat mengemukakan resolusi untuk mengiktiraf “keharusan” bagi “gencatan senjata segera dan berterusan.”

Tetapi teks itu disekat oleh Rusia dan China, yang bersama-sama dengan negara-negara Arab mengkritiknya kerana tidak  menuntut Israel menghentikan perangnya ke atas Gaza.

AS telah berkali-kali menyekat resolusi gencatan senjata kerana ia cuba menyelaraskan antara menyokong Israel dengan bantuan ketenteraan dan menyuarakan kekecewaan terhadap pemimpin Benjamin Netanyahu apabila angka kematian orang awam di Gaza meningkat.

Tidak seperti teks Jumaat, gesaan untuk gencatan senjata dalam resolusi baharu itu tidak dikaitkan secara langsung dengan rundingan yang sedang berjalan, diketuai oleh Qatar dengan sokongan dari Amerika Syarikat dan Mesir, untuk menghentikan pertempuran sebagai balasan kepada Hamas membebaskan tebusan.

Lima bulan perang ke atas Gaza

Israel telah mengkritik Majlis Keselamatan untuk resolusi sebelum ini yang tidak secara khusus mengutuk Hamas.

Israel telah melancarkan serangan ketenteraan ke atas wilayah Palestin sejak 7 Oktober. Lebih 32,333 rakyat Palestin telah terbunuh dan lebih 74,694 cedera di tengah-tengah kemusnahan dan kekurangan barang keperluan.

Perang Israel, kini memasuki hari ke-171, telah mendorong 85 peratus penduduk Gaza menjadi pelarian dengan kekurangan makanan, air bersih dan ubat-ubatan yang teruk, manakala 60 peratus daripada infrastruktur wilayah itu telah rosak atau musnah, menurut PBB.

Majlis Keselamatan telah berpecah mengenai perang sejak serangan 7 Oktober, hanya meluluskan dua daripada lapan resolusi, yang kedua-duanya berkaitan dengan bantuan kemanusiaan.

Dan resolusi tersebut hanya memberi sedikit kesan di lapangan, di mana kakitangan PBB berkata Israel terus menyekat konvoi bantuan ketika pakar memberi amaran tentang kebuluran yang menjulang.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button