PalestinSemasa

Majlis Ulama Indonesia keluarkan fatwa boikot firma berkaitan Israel

Badan Islam tertinggi Indonesia mengeluarkan fatwa pada hari Jumaat menggesa boikot barangan dan perkhidmatan daripada syarikat yang menyokong Israel sebagai menunjukkan solidariti terhadap rakyat Palestin.

Fatwa oleh Majlis Ulama Indonesia, atau MUI, mengatakan umat Islam di negara itu mesti menyokong perjuangan Palestin menentang “pencerobohan Israel”, di samping mengisytiharkan bahawa sokongan untuk Israel atau penyokongnya adalah “haram”, atau menentang Islam.

“MUI menyeru setiap Muslim untuk mengelakkan sebanyak mungkin transaksi dan penggunaan produk Israel dan mereka yang bergabung dengan Israel, serta mereka yang menyokong penjajahan dan Zionisme,” kata Asrorun Niam Sholeh, eksekutif majlis itu, kepada pemberita Jumaat.

“Kami tidak boleh menyokong pihak yang berperang dengan Palestin, termasuk menggunakan produk yang hasilnya menyokong tindakan pembunuhan rakyat Palestin.”

Israel melancarkan serangan di Gaza selepas Hamas melintasi sempadan tentera pada 7 Oktober.

Kemudian, Israel melancarkan kempen pengeboman dan pencerobohan darat yang dikatakan oleh kementerian kesihatan di Gaza telah membunuh lebih 10,800 orang, kebanyakannya orang awam dan kebanyakannya kanak-kanak.

Dekri agama (fatwa) tidak mempunyai kuasa undang-undang dan bertujuan untuk menggalakkan orang yang taat di negara dengan majoriti penduduk Islam yang paling ramai penduduknya supaya tidak mengambil tindakan tertentu.

Indonesia, penyokong kemerdekaan Palestin, telah menggesa penyelesaian konflik berdasarkan parameter antarabangsa yang dipersetujui oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, termasuk penyelesaian dua negara.

SUMBER: AFP

 

Related Articles

Back to top button