PalestinSemasa

Seorang kanak-kanak terbunuh setiap 10 minit di Gaza : WHO

Secara purata seorang kanak-kanak terbunuh setiap 10 minit di Gaza, menurut Ketua Pengarah Pertubuhan Kesihatan Sedunia [WHO] Tedros Adhanom Ghebreyesus memberitahu Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, dan turut memberi amaran, “Tiada tempat dan tiada siapa yang selamat.”

Beliau berkata pada hari Jumaat bahawa separuh daripada 36 hospital di Gaza dan dua pertiga daripada pusat penjagaan kesihatan utamanya tidak berfungsi dan mereka beroperasi jauh di luar kemampuan mereka, menggambarkan sistem penjagaan kesihatan sebagai sudah “berlutut.”

“Koridor hospital penuh dengan orang yang cedera, orang sakit, orang mati. Bilik mayat melimpah. Pembedahan tanpa bius. Puluhan ribu orang yang dipindahkan berlindung di hospital,” kata Tedros kepada 15 anggota majlis itu.

“Secara purata, seorang kanak-kanak terbunuh setiap 10 minit di Gaza,” kata Tedros.

Israel telah menyerang Gaza – sebuah enklaf 2.3 juta orang – dari udara, dan telah mengenakan kepungan dan melancarkan pencerobohan darat.

Sejak 7 Oktober, WHO mengesahkan lebih 250 serangan terhadap penjagaan kesihatan di Gaza dan Tebing Barat yang diduduki, manakala terdapat 25 serangan terhadap penjagaan kesihatan di Israel, kata Tedros.

Duta Israel PBB Gilad Erdan memberitahu Majlis Keselamatan bahawa Israel telah mewujudkan pasukan petugas untuk menubuhkan hospital di selatan Gaza. Pada 12 Oktober, Israel mengarahkan kira-kira 1.1 juta orang di Gaza untuk bergerak ke selatan sebelum pencerobohan daratnya.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

Related Articles

Back to top button