DomestikSemasa

MAPIM agih 7,000 kotak bantuan sepanjang Ramadan

KAJANG: Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) telah mengedarkan hampir 7,000 kotak bantuan makanan di seluruh Semenanjung Malaysia sepanjang Ramadan 1444H.

Menurut Naib Presiden MAPIM Malaysia, PPj Bersekutu (PA) Zulhanis Zainol, ini merupakan usaha berterusan serta rutin MAPIM dalam menyantuni asnaf & golongan yang memerlukan dalam menghadapi bulan Ramadan dan persediaan Syawal.

“Dalam setiap kotak bantuan makanan kering ada dalam 11-12 item termasuk keperluan asas seperti beras, tepung, gula, garam, minyak masak dan lain-lain biasanya mampu bertahan sebulan. Ini adalah rutin bagi gerak kerja MAPIM, bukan sahaja di sini tetapi juga melalui sukarelawan pacuan empat roda MAPIM Rangers kita agihkan ke seluruh Semenanjung Malaysia,” ujar beliau selepas mengagihkan 50 kotak bantuan kepada asnaf dan golongan yang memerlukan dalam program MAPIM bersama Masjid di Masjid Bandar Seri Putra Bangi, Kajang pada Ahad.


Menurut Tuan Zulhanis lagi, melalui program MAPIM bersama Masjid ini juga, inisiatif MAPIM termasuk kemudahan rawatan serta ubat-ubatan percuma melalui bas double decker Mobile Clinic dan edaran makanan siap masak MAPIM Mobile Kitchen turut dijalankan bagi menyantuni kariah serta jemaah yang sudi hadir mengimarahkan Masjid Bandar Seri Putra Bangi hari ini.


“Program agihan 50 kotak bantuan makanan kepada golongan terpilih mengikut senarai yang diberikan oleh Masjid Bandar Seri Putra dan pengenalan aset serta inisiatif MAPIM di sini pada hari ini merupakan acara kemuncak bagi kami memeriahkan sambutan bulan Ramadan tahun ini memandangkan hari ini adalah cuti hujung minggu terakhir menjelang Syawal minggu hadapan inshaAllah,” tambah Tuan Zulhanis.

Turut hadir dalam program agihan kotak bantuan MAPIM sebentar tadi adalah Timbalan Nazir Masjid Bandar Seri Putra Bangi, Dr Azli Ariffin.

Selepas iftar dan solat Maghrib nanti, Tuan Zulhanis menyampaikan tazkirah terakhir Ramadan tahun ini dalam pengisian Halaqah Al-Ummah.

Program Ihya Ramadan: MAPIM bersama Masjid pada Ahad di Masjid Bandar Seri Putra Bangi, Bandar Seri Putra berlangsung dari jam 12 tengahari tadi sehingga 10:30 malam.

Ayuh rebut pengisian Ramadan dengan aktiviti bermanfaat dan imarahkan Masjid Bandar Seri Putra Bangi bersama MAPIM hari ini.

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button