SemasaSyria

Syria umpama kem ‘penjara udara terbuka’ kanak-kanak

50 ribu pelarian tinggal dalam kem penuh sesak, 64% daripadanya kanak-kanak

SYRIA: Kira-kira 50,000 pelarian tinggal di kawasan kem yang penuh sesak, dengan kanak-kanak membentuk 64% daripada jumlah keseluruhan malah separuh daripadanya berusia di bawah 12 tahun, lapor Médecins Sans Frontières atau Doktor Perubatan tanpa sempadan (MSF).

MSF dalam laporannya mengecam keadaan semasa di kem pelarian Al-Hol yang dianggap sebagai umpama bencana, terutamanya untuk kanak-kanak sehingga ada diantaranya terbiar mati kebuluran.

Kajian itu adalah berdasarkan rekod pesakit, mereka menyimpulkan pelarian di kem itu ‘terus ditahan dalam keadaan seperti penjara dengan akses yang sangat terhad kepada perkhidmatan asas’.

MSF menjelaskan kem pelarian sepatutnya direka untuk menyediakan tempat tinggal yang selamat, sementara dan perkhidmatan kemanusiaan kepada orang awam yang kehilangan tempat tinggal akibat konflik di Syria.

Bagaimanapun, MSF berkata ‘sifat dan tujuan kem pelarian Al-Hol telah lama menyimpang dan semakin berkembang menjadi ‘penjara terbuka’ yang tidak selamat dan tidak bersih.

Laporan itu mengkritik kekurangan perlindungan daripada keganasan, pelanggaran undang-undang dan keadaan kemanusiaan terdesak para pelarian Syria yang tinggal di sana.

Mereka turut memaklumkan ibu bapa dan penjaga telah menyatakan kebimbangan yang mendalam terhadap kesejahteraan kanak-kanak dan perkembangan psikososial mereka.

“Kem Al-Hol adalah umpama penjara luar yang besar dan majoriti pelarian di sana adalah kanak-kanak, kebanyakan mereka telah dilahirkan di sana, dirompak zaman kanak-kanak mereka serta dihukum untuk hidup terdedah kepada keganasan,” lapor MSF.

MAPIM Malaysia menjemput sahabat peduli Ummah untuk sama menjayakan Misi Bantuan Kemanusiaan Syria. Justeru berikut bantuan terdesak yg diperlukan:

– RM250 bantuan selimut
– RM600 saham wakaf rumah pelarian
– RM500 bantuan ubat-ubatan
– RM250 bantuan food pack 1 bulan
– RM250 bantuan alat pemanas
– RM500 wakaf saham bina sekolah #40
– RM500 bantuan kitchen/kilang roti MAPIM
____
2 CARA MENYUMBANG
KE DANA BANTUAN KECEMASAN
MISI RESCUE SYRIA (MAPIM)
_____
1. Saudara yg prihatin boleh terus menyumbang melalui bank pilihan secara online (FPX):

INFAQ SEKARANG ▶️ www.rayuansyria.com

ATAU

2. Salurkan Sumbangan
Menerusi Maybank
SYRIA EMERGENCY APPEAL (DANA MAPIM)
Akaun No : 562834636987

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button