PalestinSemasa

Mayat di kubur besar Gaza disyaki dicuri organnya oleh israel

Paramedik dan pekerja penyelamat telah menimbulkan kecurigaan mengenai kecurian organ oleh tentera israel selepas menemui mayat orang awam dari kubur besar-besaran, lapor agensi berita WAFA .

Pakar perubatan dan penyelamat telah menemui sekurang-kurangnya 392 mayat di Kompleks Perubatan Nasser di Khan Younis. Kira-kira 165 daripada mereka masih tidak dikenali selepas mayat mereka didapati telah cacat.

Pakar perubatan melaporkan bahawa beberapa mayat ditemui dengan perut mereka dipotong dan dijahit dengan cara yang berbeza daripada teknik penutupan luka biasa yang dilakukan, ia menimbulkan kecurigaan berlakunya kecurian organ, manakala mayat kanak-kanak perempuan yang dicacatkan ditemui memakai baju bedah, menimbulkan tanda tanya sama ada dia telah dikebumikan semasa masih hidup.

Menurut laporan itu, banyak mayat ditemui dibalut kain kafan hitam dan biru yang diperbuat daripada plastik dan nilon – digunakan untuk menaikkan suhu – yang berbeza daripada warna kain kafan yang digunakan di Gaza, juga menunjukkan bahawa israel mahu mempercepatkan penguraian dan menyembunyikan bukti.

SUMBER : TRT World

 

Related Articles

Back to top button