Semasa

Mulai esok, Arab Saudi akan mengurangkan sekatan COVID-19

JEDDAH : Kementerian Dalam Negeri Arab Saudi mengumumkan kelonggaran beberapa peraturan yang dikenakan bagi mencegah penyebaran COVID-19, termasuk syarat memakai topeng muka, yang akan berkuat kuasa esok.

Ini berikutan penurunan kes COVID-19 yang ketara di seluruh negara dan kadar imunisasi yang tinggi.

Menurut Arab News, ketetapan baru itu hanya akan mempengaruhi individu yang telah selesai menerima imunisasi COVID-19. Setakat ini suntikan vaksin telah meliputi 20.6 juta orang daripada jumlah keseluruhan 34.8 juta penduduk Arab Saudi.

Menurut pengumuman kementerian, pelitup muka tidak lagi diperlukan di khalayak ramai kecuali di beberapa tempat tertentu, seperti Masjidil Haram di Makkah dan Masjid Nabawi di Madinah, di mana semua pelawat dan pekerja tetap harus memakainya.

Kedua-dua masjid itu juga akan dibuka semula dengan kapasiti penuh, tetapi pengunjung mesti mendaftar menggunakan aplikasi Eatmarna dan Tawakkalna yang diluluskan oleh Kementerian Kesihatan.

Tambahan pula, penjarakan fizikal tidak lagi diperlukan di perhimpunan sosial atau tempat awam termasuk pengangkutan awam, restoran, atau pawagam.

Di samping itu, dewan perkahwinan dibenarkan untuk dibuka semula dengan sepenuhnya.

Sebagai langkah pencegahan, pemeriksaan suhu badan ketika memasuki mana-mana bangunan dan pemeriksaan status kesihatan melalui aplikasi Tawakkalna, akan tetap dikekalkan.

Cecair pembasmi kuman untuk tangan mesti disediakan di premis awam dan swasta.

Sebagai tambahan, di tempat-tempat di mana pemeriksaan kesihatan Tawakkalna tidak diperlukan, pemenjaraan fizikal dan pemakaian topeng muka akan diperlukan.

Kementerian Kesihatan akan terus memantau situasi COVID-19 yang mengakibatkan kemasukan ke hospital atau kemasukan ke unit rawatan rapi (ICU).

Sekiranya masalah kesihatan timbul akibat dari kelonggaran ketetapan itu, bandar atau wilayah yang terjejas akan dikenakan kembali peraturan pencegahan mengikut keperluan.

Oleh Ummi Fatihah wartawan pelatih UiTM

Related Articles

Back to top button