PalestinSemasa

Negara Barat ancam Malaysia kerana sokong Palestin : Anwar

Perdana Menteri Malaysia Anwar Ibrahim berkata bahawa penggubal undang-undang EU telah mencadangkan tindakan terhadap negaranya kerana sokongannya kepada Palestin, menurut Bernama News .

“Ada ahli parlimen Eropah yang mencadangkan (tindakan) ini terhadap Malaysia,” kata Anwar pada hari Rabu, memberitahu keselamatan peribadinya mungkin terancam.

Komennya dibuat selepas dia berucap pada perhimpunan pro-Palestin pada malam Selasa bahawa dia “menerima pelbagai ancaman daripada negara-negara Barat berhubung kritikannya terhadap kerajaan Israel berikutan perang di Gaza.”

“Ia tidak menjadi masalah; jangan kita rasa terhambat. Kita ada kerja yang perlu dilakukan. Insya-Allah, kita akan teruskan kerja kita,” kata Anwar kepada pemberita di Cyberjaya Selangor.

Ketua Polis Razarudin Husain berkata pasukan itu “tidak akan berkompromi” terhadap keselamatan Anwar.

“Keselamatan perdana menteri adalah keutamaan kami,” kata Husain sambil menambah ia akan diperketatkan.

Razarudin bagaimanapun berkata ancaman “mungkin berkaitan dengan langkah ekonomi.”

Di tengah-tengah sokongan kuat Anwar terhadap Palestin, pendahulunya Mahathir Mohamad, 98, menyelar AS pada hari Rabu kerana menyokong Israel.

Mahathir mempersoalkan dasar AS ke atas Israel dan berkata diaspora Yahudi Amerika mempunyai suara besar dalam pemilihan presiden dan kerajaan Amerika Syarikat.

“Mereka memiliki media dan bank,” tulisnya di X.

Israel “bukan kuasa besar,” kata Mahathir: “Namun ia tidak mempedulikan undang-undang atau moral antarabangsa. Mengapa?”

“Alasannya adalah kerana ia mempunyai kerajaan Amerika di belakangnya. Terus terang, Kerajaan Amerika merestui jenayah dan kejahatan Israel. Biden tidak pernah menyebut tentang rakyat Palestin yang telah dibunuh,” katanya.

“Sebagaimana kita mengutuk Israel atas kekejaman terhadap rakyat Palestin, kita juga harus mengutuk Kerajaan Amerika atas sokongannya terhadap kekejaman itu. Malah, Kerajaan Amerika nampaknya bersedia untuk menyokong pencerobohan Israel ke atas Gaza dan pembunuhan beramai-ramai yang ia rancangkan. Kerajaan Amerika dan UK sama-sama bersalah,” kata Mahathir.

Di tengah-tengah pengeboman Israel yang berterusan ke atas Gaza, Anwar minggu lalu mengadakan panggilan telefon berasingan dengan Presiden Palestin Mahmoud Abbas dan Ismail Haniyeh, ketua biro politik kumpulan bersenjata Palestin, Hamas, di mana beliau menyatakan sokongan tidak berbelah bagi Malaysia untuk rakyat Palestin.

Israel melancarkan kempen pengeboman tanpa henti ke atas Gaza berikutan serangan mengejut oleh Hamas pada 7 Oktober, meletakkan penduduk enklaf itu di bawah pengepungan total dan sekatan bekalan makanan, bahan api dan perubatan. Bekalan bantuan telah mula mengalir masuk tetapi pada tahap yang jauh di bawah keperluan orang ramai.

 

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button