PalestinSemasa

Rabi bantu petani Palestin hadapi keganasan peneroka haram israel

Walaupun terpaksa membongkok kerana berat perisai badannya dia tetap tidak takut dengan ancaman keganasan – Rabbi Arik Ascherman menjaga kebun zaitun di Tebing Barat yang dijajah, melindungi petani Palestin daripada keganasan peneroka haram Israel.

“Ia adalah perang habis-habisan antara dua pihak,” kata lelaki berusia 64 tahun itu, seorang aktivis veteran dengan kumpulan Rabbis for Human Rights, di luar kampung Taybeh, ketika petani memukul buah zaitun sambil menangis dengan minyak di atas kain terpal bergaris-garis di batang pokok.

“Tiada sesiapa pada ketika ini yang sanggup membantu rakyat Palestin.”

Mereka dituduh sebagai pengintip, bersedia untuk berhadapan dengan peneroka haram yang mungkin turun pada bila-bila masa untuk mengganggu dan memerangi petani.

“Selama 28 tahun saya melakukan ini, saya secara amnya tidak melihat diri saya terpinggir,” kata Ascherman, yang telah lama berkempen menentang keganasan peneroka haram israel di Tebing Barat yang dijajah.

“Selalu ada rakyat Israel yang sekurang-kurangnya secara pasif menyokong dan bersetuju dengan apa yang kami lakukan,” katanya.

‘Ketakutan kami berganda’

Sejak pejuang Hamas menyerbu selatan Israel lima minggu lalu, terdapat peningkatan dramatik dalam serangan oleh peneroka Israel haram ke atas penduduk Palestin yang tinggal di Tebing Barat, yang dijajah oleh Israel sejak 1967.

Sebelum 7 Oktober terdapat purata tiga insiden keganasan peneroka setiap hari, menurut PBB, tetapi sejak meletusnya perang ia telah meningkat kepada tujuh.

Pada akhir Oktober, seorang petani 14 kilometer di utara Taybeh telah dibunuh oleh peneroka haram ketika menjaga pokok zaitunnya, menurut kumpulan hak asasi manusia Israel B’Tselem.

“Sejak perang bermula, semakin banyak insiden di mana peneroka harammenyerang komuniti Palestin berdekatan dengan memakai pakaian tentera dan menggunakan senjata yang dibekalkan kerajaan,” kata B’Tselem.

Tentera Israel berkata ia kelihatan “seorang tentera IDF yang tidak bertugas mengambil bahagian dalam keganasan itu”, sambil menambah ia telah melancarkan siasatan.

“Ketakutan kami terhadap peneroka meningkat dua kali ganda sejak (7 Oktober),” kata Sameer Abedalkareem, 63, warga Palestin, keluarganya bekerja di kampung Dura al Karia berdekatan.

“Kami tidak dapat pergi ke tanah kami, kerana peneroka dan tentera Israel menembak ke arah kami.”

Pemandangan luas pokok zaitun yang ditanam di Tebing Barat yang dijajah telah menjadi tapak pertempuran antara petani dan peneroka haram yang menceroboh selama beberapa dekad.

‘Depan lain’

Bagi rakyat Palestin, zaitun yang tahan lasak, yang tumbuh subur dalam keadaan sukar dan boleh hidup selama beratus-ratus tahun, adalah simbol keteguhan mereka di wilayah itu, di mana dianggarkan ada  10 juta pokok tumbuh.

Tetapi tuaian tahun ini bertepatan dengan meletusnya perang Israel ke atas Gaza.

“Sebelum ini, bulan memetik buah zaitun seperti perayaan, tetapi hari ini tidak seperti itu,” kata isteri Abedalkareem, Suad Mahmoud, 60 tahun.

“Olives sangat penting bagi kami, dan tanpanya kami tidak dapat hidup,” katanya.

“Dari perspektif kami, peneroka seolah-oleh cuba membuka satu lagi medan pertempuran,” kata Dani Brodsky, pengarah Rabbis for Human Rights untuk wilayah Palestin yang dijajah.

“Kami berdoa untuk keamanan dan kami berharap keadaan akan menjadi lebih baik dan kami bersedia untuk melakukan kerja itu,” katanya.

Ascherman merujuk pada Perjanjian Lama untuk menjelaskan keadaan semasa rakyat Palestin di Tebing Barat yang dijajah, memetik kitab suci apabila Abraham, bapa rohani agama Yahudi, memprotes keputusan murka Tuhan untuk menghapuskan kota Sodom untuk menghukum dosa orang Yahudi.

“Berani-beraninya Engkau, Tuhan, menyapu bersih orang yang tidak bersalah bersama orang yang bersalah?” Ascherman berkata.

SUMBER: AFP

 

Related Articles

Back to top button