PalestinSemasa

Netanyahu harus dibicarakan kerana jenayah perang: Erdogan

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu harus dihadapkan ke mahkamah kerana menjadi “penjenayah perang,” kata Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan sambil menyelarnya sebagai “penyembelih Gaza.”

“Kami tidak akan membiarkan isu Israel mempunyai senjata nuklear dilupakan,” kata Erdogan pada Isnin dalam ucapan pembukaannya pada mesyuarat Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) di Istanbul.

Mereka yang cuba mengabaikan kematian di Gaza dengan berdiam diri, malah cuba menghalalkannya dengan dalih Hamas, tidak ada lagi kata-kata untuk kemanusiaan, katanya pada sesi menteri ke-39 Jawatankuasa Tetap OIC bagi Kerjasama Ekonomi dan Komersial.

“Israel bukan sahaja pembunuh tetapi juga pencuri,” kata Erdogan, sambil menambah, “Kami tidak boleh membiarkan Israel menjajah Gaza lagi.”

“Terdapat struktur global yang bertindak dengan kehendak beberapa negara. Struktur PBB perlu diubah.”

Presiden Turki itu berkata Islamofobia merebak seperti wabak di Barat.

Türkiye bersedia menjadi negara penjamin untuk rundingan damai antara Israel dan Palestin, tambahnya.

“Gaza adalah wilayah Palestin. Gaza adalah milik rakyat Palestin dan ia akan kekal selama-lamanya,” kata pemimpin Turki itu.

“Mereka yang menyerang Gaza akan mencari tempat lain esok. Penjual daging Gaza Netanyahu mendedahkan dia mempunyai cita-cita menjajah,” kata Erdogan.

Kebiadaban Israel

Mengkritik tindak balas PBB terhadap serangan Israel ke atas Gaza, Erdogan berkata usaha ikhlas Setiausaha Agung Antonio Guterres telah disabotaj oleh anggota Majlis Keselamatan sendiri.

Lebih daripada 100 pegawai PBB di Gaza telah terbunuh dalam serangan Israel, kata Erdogan, sambil menambah bahawa PBB yang diasaskan untuk melindungi keselamatan dan keamanan global, malah tidak dapat melindungi pekerjanya sendiri daripada “kebiadaban Israel.”

Mengimbas kembali resolusi PBB yang menggesa “gencatan senjata kemanusiaan segera dan berterusan” antara Israel dan Hamas di Gaza pada 27 Oktober, Erdogan berkata keputusan ini adalah “langkah berharga dalam mewakili hati nurani manusia.”

“Bagaimanapun, disebabkan struktur PBB yang sedia ada, keputusan ini menjadi lapuk.”

Beliau berkata kehendak negara yang mengundi menyokong resolusi itu dan mereka yang berkecuali tidak diendahkan.

Sebanyak 120 negara mengundi menyokong resolusi itu, 14 negara mengundi menentang termasuk Israel dan Amerika Syarikat, manakala 45 lagi berkecuali.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button