PalestinSemasa

Operasi kemanusiaan di Gaza sengaja dilumpuhkan : PBB

Ketua agensi pelarian Palestin PBB berkata beliau percaya terdapat percubaan untuk “mencekik” kerja kemanusiaan di Gaza, dan memberi amaran bahawa agensi itu mungkin terpaksa menangguhkan sepenuhnya operasi kerana kekurangan bahan api.

“Saya percaya ada percubaan untuk mencekik dan melumpuhkan operasi kami,” kata Pesuruhjaya Agung UNRWA Philippe Lazzarini kepada wartawan di Geneva pada Khamis.

Agensi yang menyokong lebih 800,000 orang yang kehilangan tempat tinggal di Gaza berkata banyak perkhidmatannya telah ditutup termasuk berpuluh-puluh telaga air, dua loji air dan stesen pam kumbahan.

“Kami berdepan risiko terpaksa menangguhkan keseluruhan operasi kemanusiaan,” katanya. “Saya percaya adalah keterlaluan bahawa agensi kemanusiaan telah menjadi pengemis untuk minyak.”

Memohon lebih banyak bahan api

Lazzarini berkata organisasi itu telah merayu selama berminggu-minggu untuk mendapatkan akses kepada bahan api, yang pada hari Rabu dibawa masuk ke Gaza buat kali pertama sejak permulaan perang Israel dengan Hamas.

Bahan api itu – 24,000 liter (6,340 gelen) diesel untuk trak pengedaran bantuan PBB – tidak dapat memenuhi keperluan rakyat Palestin di Gaza untuk terus hidup, kata Lazzarini.

“Oleh kerana kekurangan bahan api, kami tidak akan dapat menghantar trak kami melintasi selatan Gaza di mana kami mempunyai orang yang menunggu untuk penghantaran kemanusiaan,” katanya merujuk kepada persimpangan Rafah dengan Mesir, satu-satunya yang dibuka untuk penghantaran bantuan. 

Israel menolak import bahan api, mengatakan ia boleh digunakan oleh Hamas untuk tujuan ketenteraan.

Tanpa bahan api, Lazzarini memberi amaran kematian orang awam tidak dapat dielakkan.

Syarikat telekomunikasi utama Gaza, Paltel dan Jawwal, berkata pada hari Khamis bahawa semua perkhidmatan telekom di enklaf yang padat penduduk telah terputus kerana semua sumber tenaga telah habis.

 

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button