PalestinSemasa

Tujuh cedera, kereta kebal israel tembak pos sempadan Mesir

Serpihan peluru dari kereta kebal Israel telah mencederakan sekurang-kurangnya tujuh orang termasuk beberapa pengawal sempadan Mesir, menurut tentera kedua-dua negara.

Insiden itu berlaku lewat Ahad, dengan tentera Israel mengesahkan bahawa ia “secara tidak sengaja” mengenai kedudukan Mesir berhampiran sempadan dengan Semenanjung Gaza.

“Insiden itu sedang disiasat dan butirannya masih dalam semakan. IDF [tentera Israel] menyatakan kekesalan mengenai insiden itu,” kata tentera Israel dalam satu kenyataan, tanpa memberikan butiran lanjut.

Jurucakap tentera Mesir mengesahkan kejadian itu tetapi tidak menyatakan berapa ramai anggotanya yang cedera. Saksi melaporkan mendengar letupan diikuti dengan bunyi ambulans yang dikerahkan dari pihak Mesir.

Marwan Bishara, penganalisis politik kanan Al Jazeera di London, berkata insiden itu boleh merumitkan lagi hubungan Israel dengan Mesir.

Penganalisis itu menambah bahawa terdapat kemarahan orang ramai terhadap pengeboman Israel ke atas Gaza, tetapi Mesir “digari” oleh Israel dalam menyelaraskan bantuan kemanusiaan ke Gaza dengan Tel Aviv.

Menurut media Mesir, saksi berkata serangan Israel tidak akan mengganggu laluan bantuan ke Gaza.

Letupan tidak sengaja itu berlaku hanya beberapa jam selepas konvoi kedua trak bantuan memasuki bahagian Mesir di sempadan Rafah untuk menuju ke Gaza.

Konvoi pertama 20 trak telah memasuki kawasan yang dikepung sehari sebelumnya, tetapi pegawai bantuan memberi amaran bahawa bekalan makanan, air dan bahan api masih kehabisan.

Israel telah menghalang bantuan daripada memasuki persimpangan itu kerana ia terus mengebom Semenanjung Gaza selama lebih dua minggu, sebagai tindak balas kepada pencerobohan oleh Hamas di bumi Israel pada 7 Oktober.

Pegawai PBB berkata sekurang-kurangnya 100 trak sehari diperlukan di Gaza untuk bertindak balas terhadap krisis itu.

Sebelum kejadian baru-baru tercetus , beberapa ratus trak telah tiba di sana setiap hari.

SUMBER : AL JAZEERA DAN AGENSI BERITA

 

Related Articles

Back to top button