DuniaSemasa

Puluhan maut depoh minyak haram Benin terbakar

Sekurang-kurangnya 34 orang maut di Benin berhampiran sempadan Nigeria apabila sebuah depoh minyak seludup meletup dan menyebabkan kepulan asap hitam ke langit dan meninggalkan berpuluh-puluh mayat hangus di tapak itu, kata seorang pegawai kerajaan dan penduduk.

Kebakaran Sabtu lalu berlaku di sebuah gudang untuk minyak seludup di bandar Seme Podji di selatan Benin, tempat kereta, motosikal dan teksi beca mengisi minyak, menurut penduduk tempatan.

Nigeria ialah pengeluar minyak utama dan penyeludupan bahan api adalah perkara biasa di dalam negara dan di sepanjang sempadannya, dengan penapisan haram, pembuangan minyak dan saluran paip kadangkala menyebabkan kebakaran.

“Saya masih terkejut. Kami mendengar orang menjerit meminta tolong. Tetapi api terlalu marak untuk orang ramai cuba memadamkannya,” kata Innocent Sidokpohou, seorang tukang kayu tempatan.

“Saya isi minyak motosikal saya untuk pergi ke kedai. Saya pergi dan kira-kira lima meter kemudian saya terdengar bunyi letupan. Apabila saya berpaling, semuanya hanyalah asap hitam.”

Menteri Dalam Negeri Benin Alassane Seidou tidak memberikan butiran tentang bagaimana kejadian itu berlaku.

“Malangnya ada 34 kematian termasuk dua bayi,” kata pegawai itu.

Menteri itu berkata 20 orang lagi sedang dirawat di hospital, termasuk beberapa orang yang keadaan serius.

“Saya tinggal tidak jauh dari tempat tragedi itu,” kata Semevo Nounagnon, seorang pemandu beca tempatan.

“Saya tidak dapat memberikan punca sebenar kebakaran, tetapi terdapat sebuah gudang petrol yang besar di sini dan kereta, beca dan motosikal datang dari pagi hingga petang.”

Selama beberapa dekad, petrol bersubsidi kos rendah Nigeria diangkut secara haram melalui jalan raya ke negara jiran, terutamanya Benin, di mana ia dijual semula di pasaran gelap oleh penjual tidak rasmi.

Apabila beliau mula memegang jawatan pada Mei, Presiden Nigeria Bola Ahmed Tinubu telah menarik subsidi yang telah lama wujud.

Subsidi itu menelan belanja berbilion dolar setahun dan Tinubu menjadikannya perkara pertama daripada siri pembaharuan yang bertujuan merombak ekonomi Nigeria dan menarik lebih banyak pelaburan.

Keputusan itu menyebabkan harga petrol naik tiga kali ganda di Nigeria, dan turut memberi kesan kepada harga bahan api pasaran gelap yang diseludup merentasi sempadan ke Benin dan negara lain.

 

SUMBER: AFP

 

Related Articles

Back to top button