PalestinSemasa

 Palestin puji undian gencatan senjata UNSC di Gaza

Hamas telah mengalu-alukan resolusi Majlis Keselamatan PBB yang menyokong cadangan gencatan senjata di Gaza yang terkepung, berkata ia bersedia untuk bekerjasama dengan pengantara dalam melaksanakan prinsip rancangan itu.

“Hamas mengalu-alukan apa yang terkandung dalam resolusi Majlis Keselamatan yang mengesahkan gencatan senjata kekal di Gaza, penarikan sepenuhnya (tentera israel), pertukaran tahanan, pembinaan semula, pemulangan orang yang dipindahkan ke kawasan kediaman mereka, penolakan sebarang perubahan atau pengurangan demografi di kawasan Semenanjung Gaza, dan penghantaran bantuan yang diperlukan kepada rakyat kami di Semenanjung,” kata kumpulan pejuang dalam satu kenyataan.

Hamas juga berkata ia bersedia untuk terlibat dalam rundingan tidak langsung untuk melaksanakan prinsip “yang konsisten dengan tuntutan rakyat dan penentangan kita.”

Jurucakap Presiden Palestin, Nabil Abu Rudeineh turut mengalu-alukan sokongan resolusi itu, dengan mengatakan bahawa jawatan presiden adalah dengan mana-mana resolusi yang memerlukan gencatan senjata segera di Gaza dan memelihara perpaduan tanah Palestin.

Presiden Palestin Mahmud Abbas juga “menyambut baik” undian yang menerima pakai resolusi yang digubal AS menyokong rancangan gencatan senjata di Gaza.

“Presiden Palestin menganggap penerimaan resolusi ini sebagai langkah ke arah yang betul untuk menamatkan perang pembunuhan beramai-ramai terhadap rakyat kita di Semenanjung Gaza,” kata pejabat Abbas dalam satu kenyataan.

SUMBER : TRT World

 

Related Articles

Back to top button