PalestinSemasa

 Sistem kesihatan Gaza ‘dihapuskan sepenuhnya’ : Pakar PBB

Peperangan israel di Gaza sejak awal lagi adalah “perang terhadap hak untuk kesihatan” dan telah “melenyapkan” sistem kesihatan wilayah Palestin, kata seorang pakar PBB.

Tlaleng Mofokeng, pelapor khas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai hak kesihatan, menuduh israel menganggap hak asasi manusia sebagai “menu a la carte “.

Hanya beberapa hari dalam perang yang bergelora di Gaza sejak 7 Oktober, “infrastruktur perubatan telah rosak tidak dapat diperbaiki”, katanya kepada pemberita di Geneva.

Di tengah-tengah pengeboman israel yang tidak henti-henti di Gaza, penyedia penjagaan kesihatan telah berbulan-bulan bekerja dalam keadaan teruk dengan akses yang sangat terhad kepada bekalan perubatan, katanya.

“Ini adalah perang terhadap hak kesihatan sejak awal lagi,” kata Mofokeng, yang merupakan pakar bebas yang dilantik oleh Majlis Hak Asasi Manusia PBB tetapi tidak bercakap bagi pihak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. “Sistem kesihatan di Gaza telah dilenyapkan sepenuhnya dan hak untuk kesihatan telah musnah di setiap peringkat”.

SUMBER : TRT World

Related Articles

Back to top button