PalestinSemasa

Pegawai AS letak jawatan daripada USAID kerana protes perang Gaza

Seorang lagi pegawai pentadbiran Biden telah meletak jawatan sebagai protes terhadap pengendalian Washington terhadap perang berterusan israel ke atas Gaza, menurut satu laporan.

Alexander Smith, seorang kontraktor dengan agensi bantuan antarabangsa AS, USAID, memberitahu akhbar Guardian yang berpangkalan di UK bahawa dia ditawarkan kata dua selepas menyediakan kertas kerja mengenai kematian kanak-kanak dan ibu di Palestin: meletak jawatan ataupun  dipecat.

Pembentangan kertas kerjanya pada persidangan akhirnya dibatalkan oleh kepimpinan kanan USAID, Smith, bekas penasihat kanan mengenai jantina, kesihatan ibu, kesihatan kanak-kanak dan pemakanan, kepada Guardian. Dia meletak jawatan pada hari Isnin, menamatkan tempoh empat tahunnya di agensi itu.

“Saya tidak boleh melakukan tugas saya dalam persekitaran di mana orang tertentu tidak boleh diiktiraf sebagai manusia sepenuhnya, atau di mana jantina dan prinsip hak asasi manusia terpakai kepada sesetengah orang, tetapi tidak kepada orang lain, bergantung kepada kaum mereka,” tulisnya, menurut Guardian.

SUMBER : TRT World

 

Related Articles

Back to top button