PalestinSemasa

Doktor Palestin ceritakan penyeksaan ngeri di penjara israel

Seorang doktor Palestin, Mustafa Jawad Siyam, yang ditahan di penjara israel, menyatakan bahawa dia telah mengalami penyeksaan fizikal dan psikologi semasa pendudukan tentera israel di Hospital al Shifa Gaza pada Mac.

Doktor Palestin itu bercakap kepada agensi berita Anadolu mengenai penyeksaan selama 54 hari yang dialaminya di penjara israel, berkata: “Kematian di penjara israel lebih mudah daripada penyeksaan.”

Nampak lemah dan keletihan, Siyam berkata beliau tidak menyangka akan dimasukkan dalam senarai tahanan dan berdepan tuduhan tidak berasas.

Pada awal April, tentera israel melancarkan serangan sengit ke atas Hospital al Shifa selama dua minggu.

Berikutan serangan itu, tentera israel menahan rakyat Palestin, termasuk doktor, dan meninggalkan kemusnahan yang meluas, banyak korban, dan kubur besar-besaran.

Semasa dalam tahanan, Siyam menceritakan dia bukan sahaja menghadapi kekurangan makanan dan air, kurang tidur, dan keadaan tahanan yang sangat teruk tetapi juga penyeksaan psikologi dan fizikal.

Sejak dibebaskan pada 10 Mei, Siyam telah menjalani rawatan intensif di Hospital Syuhada al-Aqsa di Deir al Balah akibat seksaan teruk yang dialaminya semasa dalam tahanan.

Penyeksaan kejam

Dia ditahan oleh tentera israel ketika bekerja di hospital, Siyam berkata semua orang, termasuk warga emas, ditahan bersamanya.

Dia berkata: “Kami tertakluk kepada penyiasatan dan penyeksaan fizikal dan psikologi. Saya dituduh atas tuduhan tidak berasas dan dihantar secara paksa ke israel.”

Siyam menegaskan bahawa dia hanya pekerj perubatan dan tidak terlibat dalam apa-apa aktiviti ketenteraan sambil menyatakan penyeksaan yang dialaminya terlalu mengerikan untuk diungkapkan.

Siyam berkata: “Rakyat Gaza yang ditahan, ditutup matanya dan dipukul dengan tangan diikat. Tentera israel melepaskan anjing kepada tawanan dan menyediakan makanan yang tidak berkualiti.”

israel telah melancarkan serangan kejam ke atas Gaza yang terkepung sejak 7 Oktober tahun lalu, membunuh lebih 36,170 orang dan mencederakan sekitar 81,400 yang lain.

israel dituduh melakukan “pembunuhan beramai-ramai” di Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ), yang, dalam keputusan terbaharunya, telah mengarahkan Tel Aviv untuk menghentikan serta-merta operasinya di Rafah, di mana lebih sejuta rakyat Palestin telah mencari perlindungan daripada perang sebelum ia berlaku. menyerang pada 6 Mei.

SUMBER: AA

 

Related Articles

Back to top button