PolitikSemasa

Pelarian Syria kini Datuk Bandar perkampungan konservatif Jerman

OSTELSHEIM: Seorang pemuda Syria berusia 29 tahun menjadi Datuk Bandar sebuah kampung di barat daya negeri Baden-Wurttemberg di Jerman selepas memenangi 55.41% undi.

Ryyan Alshebl, yang melarikan diri dari Syria pada 2015, bertanding sebagai calon bukan parti untuk menjadi Datuk Bandar Ostelsheim di negeri Baden-Württemberg di barat daya Jerman.

Pada usia 21 tahun, Alshebl melarikan diri dari kampung halamannya di Sweida di selatan Syria. 

Dia kini telah bekerja dalam pentadbiran dewan bandar Althengstett berhampiran selama tujuh tahun. 

Sebagai datuk bandar, Alshebl kini merancang untuk berpindah ke Ostelsheim di daerah Calw, katanya.

Alshebl mungkin Datuk Bandar Syria pertama di barat daya Jerman. 

Kredit foto: FB Ryyan Alshebl

Menurut Persatuan Perbandaran Baden-Württemberg, tidak ada calon lain yang mempunyai latar belakang Syria untuk jawatan datuk bandar setakat ini.

Dalam pilihan raya, Alshebl menang berbanding calon bukan parti Marco Strauß dan Mathias Fey.

Ryyan Alshebl melarikan diri dari Syria yang dilanda perang pada 2015, tiba di pulau Lesbos di Greece selepas perjalanan 4 jam yang mengerikan dengan bot getah.

“Ia gelap dan sejuk, tidak ada satu pun cahaya yang dapat dilihat di Lesbos,” katanya.

“Beberapa jam yang lalu kami berada di bandar Mediterranean biasa di Turki. Persekitaran telah berubah dengan sejuk dan gelap dan sudah tentu perasaan takut yang menyertai perjalanan sedemikian“.

Ryyan Alshebl (tengah, berbaju hijau) pada perayaan Hari Mei di Ostelsheim, Jerman. Pemuda Syria ini tiba pada tahun 2015, kini Datuk Bandar baharu bandar itu. Kredit foto The New York Times

Alshebl, ketika itu baru berusia 21 tahun merupakan kumpulan diantara gelombang besar pelarian yang tiba di Eropah pada tahun berkenaan.

Selepas mendarat di Greece, beliau melalui Macedonia, Serbia dan Croatia dengan pengangkutan awam dan berjalan kaki, mengambil masa 12 hari untuk sampai ke Jerman.

Beliau akhirnya berakhir di pusat pelarian di Althengstett, kawasan luar bandar berhampiran Black Forest.

Alshebl memperoleh kewarganegaraan Jerman pada 2022 iaitu satu pra-syarat bagi sesiapa yang ingin bertanding dalam pilihan raya tempatan di Jerman.

BACA JUGA
MAPIM jemput laksanakan ibadah korban di Syria

Related Articles

Back to top button