PalestinSemasa

Penduduk kumpul anggota badan selepas israel bom sekolah Gaza dan bunuh berpuluh-puluh orang

Berpuluh-puluh rakyat Palestin terbunuh dan cedera apabila tentera Israel mengebom sebuah sekolah yang menempatkan beribu-ribu orang yang kehilangan tempat tinggal di kawasan Al-Saftawi di utara Bandar Gaza, menurut media Palestin.

Agensi berita rasmi Palestin WAFA melaporkan “Penjajah Israel melakukan pembunuhan beramai-ramai baru dengan mengebom Sekolah Osama Bin Zaid yang bekerjasama dengan Agensi Bantuan dan Kerja Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian Palestin [UNRWA], yang melindungi beribu-ribu orang kehilangan tempat tinggal di kawasan Al-Saftawi di utara Semenanjung Gaza, mengakibatkan berpuluh-puluh terbunuh dan cedera.”

Memetik sumber tempatan, agensi itu berkata beribu-ribu orang yang kehilangan tempat tinggal di dalam sekolah ketika ia dibom.

Rakaman menyedihkan yang disiarkan oleh Anadolu Agency menunjukkan dinding bangunan berlumuran darah dan seorang lelaki Palestin mempamerkan daging manusia yang dikumpul ketika menangis dalam keputusasaan. Anggota penyelamat lain dilihat mengumpul daging dan rambut manusia pada kanvas biru besar.

Tentera Israel telah meluaskan serangan udara dan darat ke atas Gaza, yang berada di bawah serangan udara tanpa henti sejak 7 Oktober.

Lebih 9,240 rakyat Palestin telah terkorban. Selain jumlah korban dan pemindahan yang besar, bekalan asas semakin berkurangan untuk 2.3 juta penduduk Gaza akibat pengepungan Israel.

 

Related Articles

Back to top button