PalestinSemasa

‘Selamatkan Gaza’: Beribu-ribu berarak di Berlin tanda solidariti dengan rakyat Palestin

Beribu-ribu orang turun ke jalan-jalan di Berlin sebagai solidariti kepada rakyat Palestin di Gaza di tengah-tengah pengeboman berterusan oleh Israel.

“Kami menganggarkan bilangan penunjuk perasaan sekitar 3,500 orang, tetapi lebih ramai yang tiba,” kata jurucakap polis pada hari Sabtu.

Suasana tenang pada permulaan perhimpunan dan ramai penunjuk perasaan datang bersama keluarga dan anak-anak.

“Selamatkan Gaza”, “Hentikan pembunuhan beramai-ramai” dan “Gencatan Senjata” terpampang pada plakad perarakan, menurut wartawan.

Para peserta, kebanyakannya memakai keffiyeh, selendang yang dipakai oleh aktivis Palestin, berkumpul di Alexanderplatz yang terkenal di tengah Berlin, sambil menjerit “Bebaskan Palestin”.

Ramai yang memegang bendera Palestin.

Demonstrasi itu diadakan oleh beberapa persatuan yang menyokong Palestin.

Penganjur berkata mereka menjangkakan kira-kira 2,000 peserta, tetapi polis menganggarkan terdapat sekurang-kurangnya 10,000 dan mengerahkan kira-kira 1,400 pegawai untuk mengawasi perarakan itu yang dijangka berakhir sekitar 1800 GMT.

Tentera Israel telah mengepung bandar terbesar di Gaza, cuba untuk menghancurkan Hamas sebagai tindakan balas terhadap serbuan 7 Oktober ke Israel.

Kementerian Kesihatan di Gaza berkata lebih 9,200 rakyat Palestin, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, telah terbunuh dalam serangan Israel dan kempen darat yang semakin ganas.

Polis berkata mereka bimbang akan berlaku ketegangan pada demonstrasi itu berikutan pengharaman aktiviti di Jerman yang dikaitkan dengan Hamas dan persatuan Samidoun, yang anggotanya dituduh meraikan serangan ke atas Israel.

Larangan itu dibuat secara rasmi pada Khamis.

Menteri Dalam Negeri Nancy Faeser telah dikritik oleh pembangkang konservatif kerana menangguhkan pelaksanaan larangan yang diumumkan dua minggu lalu oleh Canselor Olaf Scholz.

SUMBER: AFP

 

Related Articles

Back to top button