PalestinSemasa

Kontrak pemain Anwar El Ghazi ditamatkan oleh Mainz kerana kritik israel

Kelab bola sepak Jerman Mainz 05 telah menamatkan kontrak Anwar El Ghazi kerana posting media sosial berkaitan konflik Israel-Palestin.

Dalam satu kenyataan pada hari Jumaat, Mainz berkata perjanjian El Ghazi telah ditamatkan kerana “komen daripada pemain di media sosial” tanpa menawarkan maklumat lanjut.

El Ghazi, 28, sebelum ini digantung oleh kelab itu kerana catatan yang telah dipadamkan mengenai konflik di Timur Tengah, tetapi dibenarkan kembali berlatih awal minggu ini.

“Berdiri untuk apa yang betul, walaupun ia bermakna berdiri sendiri,” kata El Ghazi dalam catatan media sosial selepas penamatan kontraknya.

“Kehilangan mata pencarian saya tidak ada apa-apanya jika dibandingkan dengan neraka yang dilepaskan ke atas mereka yang tidak bersalah di Gaza,” katanya.

Dalam catatan media sosial pada 27 Oktober, beliau telah menjelaskan bahawa “kenyataan saya sebelum ini di media sosial telah disalahertikan, saya ingin menjelaskan bahawa saya berdiri untuk keamanan dan kemanusiaan untuk semua”.

Mainz berkata pada hari Isnin mereka menarik balik penggantungan dan memberinya peluang kedua, berkata dia bercakap menentang semua jenis keganasan, termasuk dari Hamas dan juga tidak mempersoalkan hak Israel untuk wujud.

Bagaimanapun, dalam siaran media sosial lanjut pada hari Rabu, El Ghazi menunjukkan bahawa kelab itu telah mengeluarkan kenyataannya tanpa kebenarannya.

Dia menyiarkan satu lagi kenyataan di mana dia mengutuk pembunuhan semua orang awam yang tidak bersalah di Palestin dan Israel.

“Tidak ada sebarang justifikasi untuk membunuh lebih 3,500 kanak-kanak di Gaza. Saya dan kita sebagai dunia tidak boleh berdiam diri. Kita mesti menyeru agar pembunuhan di Gaza dihentikan sekarang,” tambah siaran itu.

Sebelum penamatan El Ghazi pada hari Jumaat, pendakwa raya Jerman menuduhnya “mengganggu ketenteraman awam dengan membenarkan perbuatan jenayah bersempena dengan hasutan untuk membenci” melalui catatan media sosialnya.

SUMBER : AL JAZEERA DAN AGENSI BERITA

 

Related Articles

Back to top button