Semasa

Pengajaran bahasa isyarat akan diperkenalkan di Tabika Perpaduan sebagai bahasa ketiga

IPOH : Pengajaran bahasa isyarat akan diperkenalkan Kementerian Perpaduan Negara  sebagai bahasa ketiga di bawah Pelan Pendidikan Awal Kanak-Kanak Tabika Perpaduan 2021-2030 di Tabika Perpaduan di seluruh negara tahun depan.

Menterinya, Datuk Halimah Mohamed Sadique berkata, pengajaran bahasa isyarat itu merupakan penambahan pengajaran bahasa ketiga di Tabika Perpaduan, selain bahasa Mandarin, Tamil, Kadazan dan Iban.

Menurutnya, kesemua pengajaran bahasa ketiga itu akan dilaksanakan di semua 1,781 Tabika Perpaduan yang melibatkan 38,000 murid di seluruh negara.

“Sebelum ini, terdapat cadangan (pengajaran bahasa isyarat) daripada Senator Datuk Ras Adiba Radzi dalam perbahasan di Dewan Negara yang mencadangkan supaya kita (Kementerian Perpaduan Negara) ajarkan bahasa isyarat kepada anak-anak di Tabika Perpaduan.

“Itu satu perkara yang sangat baik, sekurang-kurangnya anak-anak ini ada kemahiran baharu. Sekurang-kurangnya mereka boleh bertutur dan faham dengan rakan-rakan lain yang mungkin tidak dapat bertutur dan menggunakan bahasa isyarat,” katanya.

Halimah berkata, pengajaran bahasa ketiga itu tidak termasuk dalam sukatan mata pelajaran atau subjek di Tabika Perpaduan dan ia tidak akan membebankan murid.

Menurut Halimah, kementeriannya telah mengatur kerjasama dengan Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) dan Universiti Terbuka Malaysia (OUM) dengan guru-guru terbabit sedang menjalani latihan yang ditetapkan.

“Kita juga ambil guru-guru yang sudah pencen dan ada di antara mereka yang fasih bertutur dalam bahasa ketiga dan boleh mengajar murid-murid ini,” katanya.

Oleh Hafeez Anuar

Related Articles

Back to top button