Semasa

Pengedar ayam gagal turun harga, KPDNHEP siasat

KUALA TERENGGANU : Akibat gagal turunkan harga, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) telah memulakan empat dokumen siasatan terhadap pengedar ayam.

Menurut Pengarah KPDNHEP Terengganu, Saharuddin Kia, harga tertinggi ayam yang diperiksa ialah RM10.50 sen sekilogram, manakala harga terendah ditetapkan pada RM8.80 sen sekilogram.

Beliau berkata, empat dokumen siasatan telah difailkan terhadap pengedar ayam kerana gagal menurunkan harga ke tahap yang telah ditetapkan.

“Selain itu, KPDNHEP mengeluarkan 47 surat Pengesahan Maklumat Produk kepada peniaga ayam di seluruh negeri,” katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan hari ini.

Menurut Saharuddin, Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011 menghantar surat notis kepada 41 perniagaan borong dan runcit.

Menurutnya, pemborong dan peniaga diarah menurunkan harga jualan ayam ke tahap yang dipersetujui.

Sebagai tindak balas kepada lonjakan kos sayur-sayuran, Saharuddin menyatakan bahawa kenaikan itu hanya sementara dan harga akan turun apabila cuaca bertambah baik.

Beliau menyifatkan kenaikan harga sayur-sayuran berpunca daripada faktor cuaca seperti kekurangan bekalan dan kerosakan produk pertanian serta lain-lain seperti kos baja.

“Tidak semua pasar awam dan pasar raya menaikkan harga sayur-sayuran menurut hasil kajian kami. Peniaga masih menjualnya dengan harga yang rendah,” katanya.

Beliau mengesyorkan pembeli berbelanja dengan bijak dengan memilih kedai yang menjual barangan pada kos yang berpatutan.

-AGENSI

Oleh Ummi Fatihah wartawan pelatih UiTM

 

Related Articles

Back to top button