PalestinSemasa

Penunjuk perasaan tentang penyertaan israel dalam Sukan Olimpik Paris

Beberapa ratus penunjuk perasaan pro-Palestin berkumpul berhampiran ibu pejabat penganjur Sukan Olimpik Paris dan menggesa untuk menghadkan penyertaan israel pada Sukan Musim Panas di ibu negara Perancis.

Kira-kira 300 orang menghadiri perhimpunan pada hari Selasa di ibu pejabat Jawatankuasa Penganjur Paris untuk Sukan Olimpik dan Paralimpik di pinggir bandar Saint-Denis, mengibarkan bendera Palestin dan melaungkan slogan menentang “penyertaan institusi” israel dalam Sukan kerana perang di Gaza.

Memetik contoh atlet Rusia, yang akan bertanding di Sukan Olimpik di bawah bendera neutral dan tanpa pegawai kerajaan Rusia dibenarkan pada Sukan itu, penunjuk perasaan berkata Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa harus menggunakan protokol yang sama untuk israel.

“Mereka tidak memerlukan lebih daripada empat hari untuk membuat keputusan untuk mengharamkan Rusia dan Belorussia daripada Sukan Olimpik selepas pencerobohan Ukraine,” kata Nicolas Shahshahani, ahli kumpulan aktivis EuroPalestine, yang mengambil bahagian dalam protes Selasa. 

“Mereka bersedia untuk mengalu-alukan delegasi israel.”

Dalam temu bual awal bulan ini, Presiden Perancis Emmanuel Macron menyokong keputusan IOC untuk membenarkan atlet Rusia bertanding di Sukan Olimpik walaupun Ukraine membantah, tetapi di bawah bendera neutral.

Dia mempertahankan penyertaan atlet israel di bawah bendera negara mereka walaupun menyerang Gaza pada 7 Oktober. Lebih 34,000 rakyat Palestin telah terbunuh dalam perang itu, menurut pegawai kesihatan di Gaza.

Bantahan di universiti Perancis

Bantahan Selasa berlaku beberapa hari selepas pelajar pro-Palestin, yang diilhamkan oleh perkhemahan solidariti Gaza di kampus-kampus di Amerika Syarikat, mengadakan protes dan cuba menduduki bangunan kampus di dua universiti berprestij Perancis di rantau Paris.

Pada Isnin, polis Perancis mengeluarkan 50 pelajar dari universiti Sorbonne selepas penunjuk perasaan pro-Palestin menduduki halaman utama. Minggu lalu, protes tercetus di Institut Kajian Politik Paris, dikenali sebagai Sciences Po, ketika pelajar pro-Palestin cuba menduduki sebuah amfiteater.

Pada hari Jumaat, penunjuk perasaan pro-Palestin dan pro-israel berdepan antara satu sama lain di jalan di luar sekolah. Polis rusuhan masuk untuk memisahkan kumpulan lawan. Protes itu berakhir secara aman apabila pelajar mencapai persetujuan dengan pentadbiran dan mengosongkan bangunan itu lewat Jumaat.

Sukan Olimpik di Paris akan berlangsung dari 26 Julai-Ogos. 11 diikuti dengan Paralimpik 28 Ogos- 8 Sept.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button