PalestinSemasa

Lebih 50 Demokrat gesa Biden halang pencerobohan israel ke atas Rafah

Pentadbiran Presiden AS Joe Biden telah menghadapi tekanan baharu daripada rakan Demokratnya untuk mempengaruhi sekutu israel agar tidak melancarkan pencerobohan besar-besaran ke atas Rafah, bandar di mana hampir separuh daripada 2.4 juta penduduk Gaza yang terkepung telah berlindung.

Lima puluh tujuh daripada 212 Demokrat di Dewan Perwakilan menandatangani surat menyeru pentadbiran supaya mengambil setiap langkah yang mungkin untuk menghalang kerajaan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu daripada serangan habis-habisan di bandar berhampiran sempadan Mesir.

“Kami menggesa anda untuk menggunakan undang-undang dan dasar sedia ada untuk menahan serta-merta bantuan ketenteraan ofensif tertentu kepada kerajaan israel, termasuk bantuan yang telah ditandatangani menjadi undang-undang, untuk mengelakkan serangan berskala penuh ke atas Rafah,” kata surat itu, bertarikh Rabu.

Setiausaha Negara Antony Blinken berkata pada hari Rabu bahawa dia masih belum melihat rancangan untuk pencerobohan segera israel ke atas Rafah yang akan melindungi orang awam, mengulangi bahawa Washington “tidak dapat menyokong” serangan sedemikian.

SUMBER : TRT World

 

Related Articles

Back to top button