Semasa

Perak tidak bercadang untuk menghalang kanak-kanak ke bazaar ramadan

IPOH : Menurut Menteri Besar Perak, YAB Dato’ Seri Saarani Mohamad berkata, Perak tidak bercadang untuk menguatkuasakan peraturan melarang kanak-kanak menghadiri bazar Ramadan dan Hari Raya.

Walau bagaimanapun, beliau menasihatkan ibu bapa supaya sentiasa berwaspada dan mengelak membawa anak ke tempat sesak kerana mereka lebih terdedah kepada jangkitan Covid-19.

“Kami masih terikat dengan prosedur operasi standard (SOP) Majlis Keselamatan Negara. Orang ramai juga diingatkan supaya tidak leka walaupun negara memasuki fasa endemik.

“Kita mesti berwaspada kerana varian Omicron semakin merebak pada kadar yang tidak pernah berlaku sebelum ini dan kita tidak mahu anak-anak kita dijangkiti virus itu,” katanya selepas menghadiri program bertemu rakyat di Stadium Indera Mulia di sini, hari ini.

Saarani bagaimanapun menyedari bahawa terdapat peningkatan dalam bilangan orang yang melanggar garis panduan dan SOP.

“Kepada rakyat Perak, dari pemerhatian saya, kini ramai yang seolah-olah terlupa SOP. Mereka nampak sangat gembira tetapi jangan lupa, kita akan menyambut Hari Raya,” katanya.

Berdasarkan data Kementerian Kesihatan, kemasukan kanak-kanak ke unit rawatan rapi pediatrik akibat jangkitan Covid-19 bulan lepas meningkat 94 peratus bagi Kategori 3 hingga 5, dengan lonjakan 200 dan 125 kes dalam Kategori 4 dan 5, masing-masing.

Related Articles

Back to top button