PalestinSemasa

Perang Gaza – israel : Francais McDonald’s di Timur Tengah ‘berperang’ sesama sendiri

Pemenang Hadiah Pulitzer Thomas Friedman pada akhir 1990-an berkata, dua negara yang mempunyai kedai McDonald’s tidak akan berperang.

Tetapi ketika pertempuran berkecamuk antara Israel dan Hamas, rangkaian makanan segera Amerika yang ikonik berperang dengan dirinya sendiri.

Francais McDonald’s di Timur Tengah sangat bertentangan dalam konflik itu, dengan cawangan di negara Islam menolak keputusan McDonald’s Israel untuk menyediakan makanan percuma kepada tentera Israel.

Francais di Arab Saudi, Oman, Kuwait, Emiriah Arab Bersatu, Jordan, Mesir, Bahrain dan Turki telah menjauhkan diri daripada francais di Israel dan secara kolektif menyumbang $3 juta untuk menyokong rakyat Palestin di bawah pengeboman di Gaza.

“Mari kita menggabungkan usaha kita dan menyokong masyarakat di Gaza dengan segala yang kita mampu,” McDonald’s Oman, yang menjanjikan $100,000 untuk usaha bantuan kemanusiaan di Gaza, disiarkan pada X pada hari Ahad.

“Kami memohon kepada Tuhan Yang Maha Esa untuk melindungi negara kami yang tercinta dan semua negara Arab dan Islam daripada segala kejahatan dan kebencian.”

Sejak mengumumkan sokongannya kepada tentera Israel, McDonald’s Israel telah menukar akaun Instagramnya kepada “peribadi” berikutan tindak balas daripada pengguna di negara Arab dan Islam.

Walaupun McDonald’s antara jenama Amerika yang paling ikonik, kebanyakan restorannya di seluruh dunia dimiliki dan dikendalikan secara tempatan.

Ibu pejabat McDonald di Chicago, Amerika Syarikat tidak menjawab permintaan Al Jazeera untuk memberi komen.

Kes McDonald’s menyerlahkan dinamik geopolitik rumit yang perlu dihadapi oleh jenama dunia dalam era di mana perniagaan sering dituntu untuk mengambil kira isu sosial dan politik.

SUMBER : AL JAZEERA

 

Related Articles

Back to top button