PolitikSemasa

PMX ucap tahniah kepada Erdogan

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyertai pemimpin dunia yang lain mengucapkan tahniah kepada Presiden Turkiye, Recep Tayyip Erdoğan yang telah memenangi pilihan raya penentu pada Ahad.

Anwar dalam ucapan tahniahnya berkata, Malaysia berharap dapat bekerjasama rapat dengan Turkiye untuk meningkatkan lagi hubungan dua hala sedia ada.

“Tahniah kepada Tuan Yang Terutama Presiden Erdogan kerana dipilih sebagai Presiden ke-13 Republik Turkiye dalam pilihan raya presiden baru-baru ini”.

“Turkiye akan terus memainkan peranan membina sebagai pemain serantau dan global yang penting,” kata Anwar di akaun Twitternya.

Pengerusi Majlis Pilihan Raya Turkiye, Ahmet Yener, mengumumkan Erdogan telah dipilih semula sebagai presiden dalam pilihan raya penentu yang diadakan pada Ahad, dengan mengatasi pencabarnya Kemal Kilicdaroglu.

Menurut keputusan rasmi, Erdogan memperoleh 52.12%, manakala Kilicdaroglu mendapat 47.88% undian.

Kredit TRTWorld

Pada pengundian pusingan pertama 14 Mei lalu, Erdogan memperoleh kelebihan hampir 5 mata ke atas Kilicdaroglu tetapi gagal mencapai 50% undian yang diperlukan untuk menang.

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button