Semasa

Punca kematian kanak-kanak didera masih belum dikenal pasti

Bedah siasat selesai malam tadi

MELAKA : Proses bedah siasat kanak-kanak lelaki berusia tujuh tahun yang ditemukan lemas di dalam tong air di rumahnya di Taman Krubong Jaya di sini, Jumaat lepas selesai dilaksanakan malam tadi selepas hampir 11 jam dijalankan, namun punca kematian mangsa masih belum dapat dikenal pasti.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Melaka ACP Mohd Sukri Kaman berkata, pakar forensik masih memerlukan maklumat lanjut dan perlu melakukan beberapa ujian makmal, bagi mengetahui punca sebenar kematian mangsa.

Beliau berkata beberapa spesimen dari organ badan mangsa seperti paru-paru, jantung dan hati telah diambil, bagi menjalankan ujian lanjut dan ia dijangka mengambil suatu tempoh masa tertentu, yang belum dapat dipastikan.

Katanya terdapat kecederaan di seluruh anggota badan mangsa terutama di bahagian belakang termasuk lebam baharu dan lama, selain luka kecil baharu di bahagian belakang kepala mangsa.

“Siasatan awal mendapati kecederaan itu berpunca daripada objek tumpul, namun siasatan lanjut akan dijalankan bagi mengetahui sama ada kecederaan itu disebabkan mangsa sendiri jatuh atau kelakuan mana-mana individu. Justeru terlalu awal untuk mengesahkan punca kematian mangsa akibat didera seperti yang didakwa sebelum ini,” – Ketua Jabatan Siasatan Jenayah, IPK Melaka / ACP Mohd Sukri Kaman

Beliau ditemui media  di luar Hospital Melaka malam tadi.

Mengulas lanjut, beliau berkata hasil bedah siasat yang dijalankan itu mendapati, mangsa baharu meninggal dunia kira-kira dua jam ketika ditemui pihak polis di rumahnya pada hari kejadian, sekali gus menolak tuduhan pelbagai pihak bahawa mayat mangsa ditemukan dalam keadaan kembung.

Katanya jenazah kanak-kanak malang itu dijangka akan diserahkan kepada waris sah mangsa pada pagi ini selepas beberapa prosedur wajib dilaksanakan.

Mohd Sukri berkata pihaknya juga belum mendapat maklumat sahih, di mana kanak-kanak itu akan dikebumikan.

Jumaat lepas, seorang kanak-kanak lelaki berusia tujuh tahun maut, dipercayai akibat didera ibu kandung dan bapa tirinya, dalam satu kejadian di Taman Krubong Jaya di sini.

Kanak-kanak itu didakwa lemas di dalam tong air di rumahnya dalam kejadian kira-kira pukul 4 petang, namun siasatan siasatan awal polis mendapati terdapat kecederaan fizikal pada badan mangsa.

Mangsa sebelum ini dibesarkan keluarga angkatnya yang tinggal di Rawang, Selangor ketika masih bayi sebelum ibu kandung mangsa mengambilnya semula untuk dijaga, pada Oktober tahun lepas. – BERNAMA

 

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button