PalestinSemasa

“Kebebasan untuk Palestin”: Beribu-ribu berarak merentasi Eropah untuk Gaza

Beratus-ratus ribu penunjuk perasaan di seluruh Eropah telah turun ke jalan raya sebagai solidariti kepada rakyat Palestin yang berhadapan dengan pengeboman kejam Israel.

Lebih 11,000 rakyat Palestin – kebanyakannya wanita, kanak-kanak, dan warga tua – telah terbunuh dan beribu-ribu telah cedera. Lebih sejuta penduduk enklaf telah dipindahkan.

Pada hari Ahad, ribuan penunjuk perasaan berkumpul di Jerman, Sweden dan Greece, mengibarkan bendera Palestin dan melaungkan slogan “Kebebasan untuk Palestin”, mengkritik sikap berterusan kerajaan Israel di Gaza.

Jerman

Perhimpunan Freedom for Palestine diadakan di Cologne, Jerman, sebagai solidariti kepada rakyat Palestin.

Para peserta berkumpul di dataran antara Katedral Cologne yang bersejarah dan stesen kereta api membawa bendera Palestin dan sepanduk dengan mesej mengkritik Israel.

Perhimpunan itu dihadiri oleh rakyat pelbagai negara.

Dalam ucapan yang dibuat semasa demonstrasi, “penganiayaan” yang telah dialami oleh rakyat Palestin selama bertahun-tahun telah mencapai batasnya.

Sweden

Sebilangan besar orang di Stockholm juga turun ke jalan bagi menunjukkan solidariti kepada rakyat Palestin.

Penunjuk perasaan berkumpul berhampiran parlimen Sweden.

Mereka melaungkan “Kebebasan untuk Palestin” dan membawa sepanduk bagi menarik perhatian kepada pembunuhan beribu-ribu kanak-kanak di Gaza.

Mereka juga menyeru sokongan kerajaan Sweden untuk Israel ditarik balik, dan menuduh kerajaan bersubahat dalam perang Israel ke atas enklaf yang dikepung.

Greece

Beratus-ratus penunjuk perasaan berkumpul di Stadium Panathenaic di tengah Athens sempena Maraton Athens ke-40, mengibarkan bendera Palestin dan melaungkan slogan pro-Palestin.

Beberapa peserta maraton turut mengibarkan bendera Palestin.

Sementara itu, seperti yang dilaporkan oleh akhbar Parti Komunis Yunani (KKE) 902.gr, ratusan orang berhimpun di sekitar Teluk Souda di Greece, yang digunakan oleh Tentera Laut dan Tentera Udara AS, untuk membantah serangan Israel ke atas Gaza dan polis NATO dan AS. dalam konflik.

Israel telah melancarkan serangan udara dan darat tanpa henti ke atas enklaf Palestin – termasuk hospital, kediaman, dan rumah ibadat – sejak 7 Oktober.

Jumlah kematian dalam serangan tentera Israel ke atas Gaza sejak 7 Oktober telah melepasi angka 11,100, termasuk lebih 8,000 kanak-kanak dan wanita, kata pejabat media kerajaan di Gaza pada Ahad.

SUMBER : TRTWorld

 

Related Articles

Back to top button