DuniaSemasa

Rakyat Malaysia di Ukraine digesa daftar dengan kedutaan

PUTRAJAYA : Rakyat Malaysia yang masih berada di Ukraine digesa untuk menghubungi Kedutaan Malaysia di Kyiv untuk melakukan pendaftaran susulan konflik antara Ukraine dan Russia yang semakin tegang.

Kementerian Luar Negeri (KLN) dalam kenyataan berkata pendaftaran itu bertujuan untuk memudahkan pihak kedutaan menghulurkan bantuan konsular sebaik sahaja mereka memerlukan bantuan sedemikian.

“Semua rakyat Malaysia di Ukraine dinasihatkan untuk mematuhi arahan dikeluarkan oleh tempatan pihak berkuasa dan memberi yang terbaik perhatian terhadap keselamatan dan kesejahteraan mereka,” menurut kenyataan tersebut.

Dalam pada itu, KLN berkata pihak mereka sentiasa memantau dengan teliti perkembangan di dalam dan sekitar Ukraine.

“Kini jumlah yang telah mendaftar dengan kedutaan kami di Kyiv adalah seramai 20 warga Malaysia termasuk sembilan kakitangan kedutaan dan tanggungan mereka serta dua pelajar,” katanya.

Rakyat Malaysia yang memerlukan bantuan konsular di Ukraine digesa menghubungi Kedutaan Malaysia di Kyiv, Ukraine di talian +380 442 855 271 atau +380 988 387 885 juga menerusi e-mail mwkiev@kln.gov.my atau malaysia@embkiev.com.

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button