PalestinSemasa

Rakyat Palestin di Gaza lancar protes sebagai solidariti kepada Nablus

Oleh : Noorielyana – Wartawan Pelatih Ummah Today

GAZA: Ribuan rakyat Palestin telah turun ke jalan-jalan di seluruh Semenanjung Gaza bagi membantah pembunuhan 6 rakyat Palestin oleh tentera israel di bandar Nablus, Tebing Barat yang diduduki awal Selasa.

Demonstrasi itu diadakan di seluruh kawasan Palestin yang terkepung, termasuk gabenor Rafah, Khan Yunis dan Kota Gaza pada hari Selasa. Pejabat kerajaan dan komersial ditutup untuk memperhatikan mogok umum yang dipanggil oleh penduduk Palestin bagi meratapi kematian. 

Ia bertepatan dengan protes besar-besaran di Tebing Barat dan Baitul Maqdis Timur yang diduduki susulan pembunuhan itu. Beribu-ribu orang menghadiri pengebumian mereka yang terbunuh pada hari Selasa di Nablus.

“Pendudukan israel akan memikul tanggungjawab penuh atas jenayahnya terhadap rakyat kita, tempat perlindungan kita, dan para syuhada rakyat kita, serta darah pahlawan Nablus tidak akan dibazirkan, ia akan menjadi bahan bakar menentang mereka,” kata Ismail Radwan, seorang pemimpin kanan Hamas. 

Menurut Kementerian Kesihatan Palestin, ketegangan semakin memuncak di Tebing Barat yang diduduki sejak beberapa bulan lalu, dengan serbuan hampir setiap hari oleh israel. Tentera israel telah membunuh 184 rakyat Palestin sejak awal tahun ini, termasuk 51 di Gaza. Sekurang-kurangnya tiga askar israel telah terbunuh pada bulan lalu dalam serangan yang dilakukan oleh rakyat Palestin.

Ibrahim Abu Ahmed, 30, berkata beliau menyertai protes di pagar untuk menyatakan penolakannya terhadap apa yang berlaku di Nablus. “Kami adalah satu orang dan kami tidak akan membenarkan penduduk israel mengasingkan Nablus dari seluruh tanah Palestin.”

Ibrahim menyeru negara saudara dan pertubuhan hak asasi manusia untuk campur tangan dalam hal ini. 

“Cukuplah dengan dasar berdiam diri yang dijalankan oleh negara-negara terhadap penduduk israel,” katanya.

Sumbangan anda untuk rakyat Gaza & Palestin  sangat diperlukan dalam usaha meringankan penderitaan mereka.

Klik :

http://tabunggaza.com

ATAU menerusi Akaun Maybank Dana MAPIM :

5628 3463 6620

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

Ikuti update terkini

https://t.me/MapimMalaysia

Related Articles

Back to top button