PalestinSemasa

Serangan udara israel ke atas Gaza, kanak-kanak mangsa korban

GAZA: Sekurang-kurangnya 10 orang telah terkorban dalam serangan udara israel di Semenanjung Gaza sebagai sasaran tentera israel ke atas anggota gerakan Jihad Islam Palestin pada Selasa.

Youmna El Sayed dari Al Jazeera, melaporkan dari Gaza, berkata bahawa Kementerian Kesihatan mengisytiharkan bahawa 10 orang terbunuh di Semenanjung Gaza, dan bilangan orang yang cedera belum disahkan.

Letupan menyasarkan pangsapuri kediaman kira-kira jam 2 pagi waktu tempatan di beberapa lokasi di Gaza, kata El Sayed.

“Ia tidak begitu jelas nama orang yang telah terbunuh atau bilangan orang yang telah cedera. Kami hanya mempunyai pengesahan bahawa sekurang-kurangnya 10, telah diumumkan sebagai terbunuh dalam serangan udara terbaru di kawasan berbeza yang sedang dilakukan sekarang di sepanjang Semenanjung Gaza,” kata El Sayed.

Terbaharu, Kementerian Kesihatan Palestin di Gaza melaporkan angka korban terkini adalah seramai 12 syuhada’ manakala 20 lagi cedera.

Turut sama terkorban adalah 2 kanak-kanak dan seorang bayi, anak kepada pimpinan Jihad Islami, Tariq Ezz El-Din.

Hajar Al-Bahtini, berusia 5 tahun dan Ali Tareq Izzidine juga berusia 5 tahun terkorban akibat serangan pengganas zionis israel.

Ali Tareq Izzidine
Hajar Al-Bahtini

Saksi berkata, letupan melanda tingkat atas sebuah bangunan pangsapuri di Bandar Gaza dan sebuah rumah di bandar selatan Rafah pada awal pagi Selasa.

Serangan terbaharu ke atas Gaza berlaku seminggu selepas peluru berpandu israel yang dilepaskan ke arah Gaza selepas kematian  Khader Adnan yang melakukan mogok lapar selama 87 hari di penjara israel.

Ketenangan dipulihkan selepas pegawai Qatar, Mesir dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu campur tangan untuk menjadi perantara perjanjian gencatan senjata antara israel dan Palestin, kata pegawai.

BACA JUGA
Serangan udara israel di Gaza, tiga pimpinan Jihad Islam terkorban

Rakyat Palestin dizalimi setiap hari, tanah mereka dirampas oleh peneroka haram israel.

Kini mereka dijajah dan dipaksa merempat dibumi sendiri.

Sumbangan anda untuk rakyat Gaza & Palestin  sangat diperlukan dalam usaha meringankan penderitaan mereka.

Klik:
www.tabunggaza.com

ATAU menerusi
Akaun Maybank Dana MAPIM:
5622 6354 0066

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

Ikuti update terkini

https://t.me/MapimMalaysia

Related Articles

Back to top button