SemasaSyria

Syria lapor serangan udara ke-3 israel laknatullah ke atas Damsyik

Oleh : Noorielyana – Wartawan Pelatih Ummah Today

DAMSYIK: Serangan udara israel telah mencecah sasaran di sekitar ibu kota Syria, Damsyik, menandakan serangan ketiga seumpama itu dalam seminggu, lapor media kerajaan Syria.

Menurut tentera Syria, peluru berpandu israel telah ditembak pada awal pagi Khamis di tapak berhampiran Damsyik dan pertahanan udara telah menghalang pencerobohan peluru berpandu dengan menjatuhkan sebahagian besar daripada mereka. Tiada kemalangan jiwa dilaporkan.

“Pada sekitar pagi Jumaat, israel melakukan pencerobohan udara dari arah wilayah Palestin yang diduduki dengan menyasarkan beberapa kedudukan di sekitar Damsyik,” kata Kementerian Pertahanan Syria dalam satu kenyataan.

Serangan pada hari Jumaat adalah serbuan pertama yang dilaporkan seumpama itu sejak 17 September, apabila Kementerian Pertahanan Syria berkata serangan peluru berpandu di Lapangan Terbang Antarabangsa Damsyik dan pos tentera berdekatan di selatan ibu negara membunuh lima orang askar.

Israel yang tidak mahu mengulas mengenai serangan sedemikian, telah melakukan ratusan serangan ke atas sasaran di dalam kawasan yang dikawal kerajaan di Syria sejak beberapa tahun kebelakangan ini, tetapi jarang mengakui atau membincangkan operasi tersebut.

Israel mendakwa ia telah menyasarkan pangkalan pejuang sekutu Iran dalam kumpulan Syria. Tehran telah menghantar ribuan pejuang untuk menyokong tentera Presiden Syria Bashar al-Assad.

MAPIM Malaysia menjemput sahabat peduli Ummah untuk sama menjayakan Misi Bantuan Kemanusiaan Syria. Justeru berikut bantuan terdesak yg diperlukan:

– RM250 bantuan selimut
– RM600 saham wakaf rumah pelarian
– RM500 bantuan ubat-ubatan
– RM250 bantuan food pack 1 bulan
– RM250 bantuan alat pemanas
– RM500 wakaf saham bina sekolah #40
– RM500 bantuan kitchen/kilang roti MAPIM
____
2 CARA MENYUMBANG
KE DANA BANTUAN KECEMASAN
MISI RESCUE SYRIA (MAPIM)
_____
1. Saudara yg prihatin boleh terus menyumbang melalui bank pilihan secara online (FPX):

INFAQ SEKARANG ▶️ www.rayuansyria.com

ATAU

2. Salurkan Sumbangan
Menerusi Maybank
SYRIA EMERGENCY APPEAL (DANA MAPIM)
Akaun No : 562834636987

 

Related Articles

Back to top button