PalestinSemasa

Rangkaian berita AS MSNBC gantung tugas pengacara Muslim

Rangkaian berita AS MSNBC telah menggantung rancangan yang dihoskan oleh tiga pengacara Muslim berikutan serangan Hamas di Israel minggu lalu, dua sumber yang terlibat secara langsung dengan keputusan itu memberitahu Arab News.

Pada hari Sabtu, Arab News melaporkan bahawa MSNBC memilih untuk tidak menyiarkan episod mingguan ‘The Mehdi Hasan Show’ dan membatalkan rancangan Ayman Mohyeldin untuk menayangkan rancangan Joy Reid pada Khamis dan Jumaat.

Sumber juga mendedahkan kepada Arab News bahawa seorang lagi pengacara sedang Ali Velshi  untuk program TV hujung minggunya.

MSNBC, bagaimanapun, “menafikan sekeras-kerasnya sebarang tanggapan bahawa Hasan atau Ayman Mohyeldin diketepikan dalam apa cara sekalipun,” kata Semafor, sebuah laman web berita.

Bagaimanapun, dua sumber yang terlibat secara langsung dengan keputusan itu mengesahkan penggantungan itu kepada Arab News.

“Terdapat banyak ketidakjelasan mengenai apa yang berlaku seterusnya,” salah satu sumber memberitahu Arab News.

“Tetapi suasananya hampir sama dengan apa yang berlaku selepas 9/11 dengan keseluruhan anda sama ada bersama kami atau menentang kami berdebat,” tambahnya.

“Malangnya, ia kini melangkaui pandangan politik dan mensasarkan pengacara agama tertentu,” katanya.

Walaupun Velshi terus menyediakan laporan untuk program lain, sumber Arab News berkata nasib tiga pengacara dalam rangkaian itu masih tidak jelas.

 

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button