PalestinSemasa

Penduduk Gaza kembali ke rumah mereka di utara tanpa hiraukan ugutan israel

Penduduk Gaza yang berlindung ke Selatan Gaza dua hari lalu, berikutan ugutan tentera Israel, telah pulang ke rumah mereka di Bandar Gaza kerana serangan udara Israel yang berterusan dan keadaan hidup yang tidak tertanggung di kawasan selatan dan tengah Semenanjung Gaza.

Maha Hosseini, bercakap kepada Al Jazeera dari Zawayda, tempat dia berlindung, berkata tiga keluarga yang berkongsi rumah yang didiaminya kini telah kembali ke Gaza City.

“Saya tinggal di sebuah rumah dengan 70 orang lain,” katanya, menggunakan sedikit bateri pada telefonnya selepas seharian tanpa sambungan ke dunia luar.

“Kami mempunyai bekalan air yang terhad, elektrik hanya satu jam sehari,” jelasnya.

“Sebenarnya ini adalah ketakutan terbesar kami, kami kehabisan air. Apabila anak-anak meminta air, kami hanya memberi setiap seorang daripada mereka satu teguk,” katanya sambil menambah mereka cuba memastikan satu tangki air yang mereka ada bertahan selama mungkin, kerana mereka tidak tahu sama ada akan ada sumber air lain.

“Ada tiga keluarga yang kembali ke rumah mereka hari ini kerana walaupun kawasan ini dianggap selamat, israel tetap melakukan banyak serangan udara di sekitarnya,” kata Hosseini.

Pada awal pagi Jumaat, tentera Israel mengarahkan lebih sejuta orang mengosongkan utara Semenanjung Gaza, termasuk Kota Gaza yang padat dengan penduduk. 

Beberapa penduduk Kota Gaza tidak berpindah, mengatakan mereka tidak mempunyai tempat yang selamat untuk pergi atau tidak dapat pergi dengan selamat ke selatan. Yang lain terbunuh dalam serbuan udara ketika menuju ke selatan.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menganggarkan bahawa satu juta orang telah kehilangan tempat tinggal di Gaza sejak perang bermula.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengecam sekeras-kerasnya arahan Israel untuk mengosongkan sebanyak 22 hospital di utara Gaza.

“Tiada sesiapa yang mahu meninggalkan rumah mereka,” kata Amal. 

SUMBER : AL JAZEERA

 

Related Articles

Back to top button