Dunia

Rejim Assad serang tadika di Idlib, 2 terkorban

IDLIB : Serangan Rejim Bashar Assad terhadap sebuah tadika di wilayah Idlib barat laut Syria telah mengorbankan dua orang awam termasuk pengetua sekolah selain mecederakan tiga guru.

Sebuah sekolah di kampung Eafes telah diserang oleh pasukan rejim Assad dan kumpulan yang disokong Iran yang berpangkalan di wilayah Saraqeb tenggara Idlib menggunakan senjata darat.

Mereka yang cedera dalam serangan itu dipindahkan ke hospital terdekat.

Kira-kira 3 juta orang populasi tinggal di wilayah Idlib yang bersempadan dengan Turki dan ia adalah salah satu poket terakhir untuk menentang Damsyik.

Rejim Assad telah mengabaikan keperluan dan keselamatan rakyat Syria sejak bertahun lamanya dan hanya mementingkan keuntungan wilayah lebih jauh dan menghancurkan pembangkang.

Banyak kemudahan awam seperti sekolah, hospital dan kawasan perumahan dibom sehingga menyebabkan hampir separuh penduduk negara kehilangan tempat tinggal.

Zon de-eskalasi Idlib telah dipalsukan dalam perjanjian antara Turki dan Rusia. Kawasan itu telah menjadi subjek beberapa perjanjian gencatan senjata, yang sering dilanggar oleh rejim Assad dan sekutunya.

Gencatan senjata yang rapuh telah ditengahkan antara Moscow dan Ankara pada Mac 2020 sebagai tindak balas kepada pertempuran yang berlangsung berbulan-bulan oleh rejim yang disokong Rusia.

Hampir sejuta orang telah melarikan diri daripada serangan rejim Assad namun rejim itu masih kerap melakukan serangan ke atas orang awam, menghalang penduduk daripada pulang ke rumah mereka dan memaksa mereka tinggal di kem sementara.

-AGENSI


*MAPIM Malaysia menjemput sahabat peduli Ummah untuk sama menjayakan Misi Bantuan Khas ini kerana kutipan Dana masih lagi berkurangan untuk sasaran RM6,000,000. Justeru berikut bantuan terdesak yg diperlukan:
– RM250 bantuan selimut
– RM600 saham wakaf rumah pelarian
– RM500 bantuan ubat-ubatan
– RM250 bantuan food pack 1 bulan
– RM250 bantuan alat pemanas
– RM500 wakaf saham bina sekolah #40
– RM500 bantuan kitchen/kilang roti MAPIM
____
2 CARA MENYUMBANG
KE DANA BANTUAN KECEMASAN
MISI RESCUE SYRIA (MAPIM)
_____
1. Saudara yg prihatin boleh terus menyumbang melalui bank pilihan secara online (FPX):

INFAQ SEKARANG ▶️ www.rayuansyria.com

ATAU

2. Salurkan Sumbangan
Menerusi Maybank
SYRIA EMERGENCY APPEAL (DANA MAPIM)
Akaun No : 562834636987

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button